Трън - Власинско езеро

 

Красотите на западна България и Власинско езеро, Сърбия

Шумен - Етрополски манастир - Правец - Трън - параклис „Св. Петка“-

ждрелото на река Ерма – Власинско езеро - Гигински манастир - Перник - Шумен

19 - 21 юли 2024г     3 дни / 2 нощувки 

     1 ден - Отпътуване от Шумен  в 6:00ч от бензиностанция ОМV /до Билла/. Поклонение в Етрополски манастир „Св. Троица“ - основан през XIIв. с два параклиса  - „Св. Йоан Кръстител“ и „Св. Св. Козма и Дамян“. През XVI – XVIIв манастирът е бил най-голямото духовно средище в Северна България. Възможност за посещение на Исторически музей и музеен комплекс с родната къща на Тодор Живков в Правец. Поклонение в скалния параклис „Св. Петка“  - тайна светиня скрита високо в скалите над град Трън. Ще научите  невероятната  история  на живялата в него българска светица Св. Петка, която и днес лекува болни и пази жителите на града от зли сили. Настаняване в хотел 3 ⃰ в Трън, вечеря (пожелание срещу доплащане), нощувка.

   2 ден - Закуска. Възможност да се разходите  из част от  красивото и живописно ждрело на река Ерма(пешеходен преход по част от Трънската екопътека - около 2 часа). Посещение на музея на историята и създателя на бактерията на българското кисело мляко в Студен извор. Посещение на „Музейна сбирка на бусинската керамика“ в Бусинци с изложбени зали и работни ателиета. Обяд на брега на Власинско езеро в Сърбия - езерото с плаващите острови. Връщане в Трън, вечеря (пожелание срещу доплащане), нощувка.

   3 ден - Закуска, освобождаване на хотела и отпътуване за Гигински манастир (Черногорски манастир) „Св. Св. Козма и Дамян“ който има богата история и датира  от 11-12 век. Някога опожаряван, сега манастирът е изцяло обновен и разширен. Известният с много случаи на изцеления „Църногорски манастир“ се сдобива по чудодеен начин с копие на чудотворната икона на Божията Майка „Всецарица”. Програмата ни продължава с посещение на подземния минен музей в Перник - уникален за Балканския полуостров, където посетителите могат да проследят историята на въгледобива. Отпътуване за Шумен.

                                             Цена при група минимум 25човeка - 300лв / човек

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, 2 нощувки, 2 закуски  в хотела в гр. Трън, мед. застраховка за лица до 69г, придружител от Адрина Тур.

Цената не включва: 2 вечери (срещу доплащане – заявява се в офиса преди пътуването), входни такси на посещаваните обекти, доплащане за мед. застраховка за лица от 69 до 85г  3лв,  разходи от личен характер.

  Начин на записване: капаро 30% до 30 април 2024г., доплащане до 9 юли 2024год.

  Необходими документи: лична карта валидна минимум 6 месеца от датата на връщане!

За деца до 18 год., пътуващи без родители или с 1 родител, трябва да имат оригинал и 2 ксерокопия на нотариално заверена декларация от родителя /ите, че е/са съгласни детето да пътува в чужбина.

Забележка: Местата в автобуса се определят по реда на записване!!! 

Препоръчана екипировка при преходите: удобни туристически обувки или маратонки, раница, яке, шапка и слънчеви очила, слънцезащитен крем, дъждобран, вода. За посещението на подземна минна галерия в Перник са Ви необходими затворени обувки и връхна дреха.

Входни такси :

Правец:

*Музеен комплекс  експозиционна зала и родна къща на Тодор Живков – възрастни - 7 лв, учащи и пенсионери - 5лв; хора с ТЕЛК - 4 лв; беседа 20лв/ за група;

*За двете експозиции: родна къща на Тодор Живков  и Исторически музей - възрастни - 8 лв;  учащи и пенсионери - 6лв; хора с ТЕЛК - 5 лв;

с. Студен извор:

*Музей на киселото мляко – За групи - възрастни, пенсионери и учащи - 1 лв., беседа  включена в цената;

 с. Бусинци:   

 * Музей на керамиката  - за групи над 10 човека – 1лв,/ човек,  беседа включена в цената

Перник:

*Подземен минен музей  - възрастни  - 5лв ;  учащи, студенти, пенсионери – 2лв; беседа включена в цената;     

        Туроператорът си запазва правото на промяна в последователността на програмата и не носи отговорност за не проведени допълнителни екскурзии по независещи от него причини! Не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти!