Горло - Могилица

 

Каньона „Горло“ и Родопския връх Ком 

Шумен - каньон „Горло“ - Могилица - панорамна площадка „Върхът“ -

пещера „Типеца“ - пещера Надарска - църква „Св. Троица” -

гроба на Руфинка - родопския връх Ком – Шумен 

12 - 14 юли 2024 - 3 дни / 2 нощувки

    1 ден: 6.00ч отпътуване от Шумен към пленителните Родопи. Предлагаме да започнем програмата с едно изключително интересно място: малък живописен каньон на река Арда – каньон „Горло“, сякаш попадате  в друг свят. Място едновременно диво и дивно с високите си крайречни скали, цари загадъчност, тишина и спокойствие. Река Арда образува този невероятно живописен каньон само на десетина километра след изворите си. За желаещите да влязат в каньона е осигурена лодка за разходка (в двете посоки на каньона - цена 10лв/човек).

    Програмата  ни продължава с местен транспорт и пешеходен преход за посещение на панорамната площадка „Върхът“ край село Могилица, открита лятото на 2020 год., откъдето се разкриват спиращи дъха гледки. Посещение на пещера „Типеца/Типицето“ развита в мрамори, едногалерийна с дължина 73 м и денивелация - 0.50 м. Пещерата е проучена и картографирана през 1978 год. В древността е била обитавана от хора, а преди тях и от праисторически животни (пещерна мечка и пещерна хиена).

   Пристигане в с. Могилица, настаняване в хотел, вечеря, нощувка.

    2 ден: Закуска. С местен транспорт и пешеходен преход се отправяме за посещение на пещера Надарска,  разположена в живописна местност, входът й е разположен на 1150 метра надморска височина. От панорамната площадка до него се разкрива красива гледка към сгушените къщурки в Надарци, а на юг и към връх Ком. Проучена за пръв път през 1975г., както повечето пещери в Родопите и Надарска е образувана в мрамори. Там обаче, карстовите процеси са действали с пълна сила през изминалите хилядолетия. С дължина от едва 55 м., пещерата се нарежда сред най-богатите на вторични пещерни форми. Хиляди сталактити и сталагмити, огромни сталактони, красиви драперии… Цялото това изобилие  от калцитни образувания  превръща пещера Надарска в едно красиво подземно царство, което заслужава да бъде видяно! Пещерата не е благоустроена и влизането вътре се извършва само с водач! Достъпа до входа се осъществява чрез изкачване по пътека като денивелацията е +100 м.. За влизането в пещерата трябва да се приготвим за пролазване през ниския 1метров  вход, с челници или силни батерии под ръководството и указанията на местен водач. Очаква ни истинско приключение.

   Програмата ни продължава с поклонение в църквата „Св. Троица” в село Кремене. Построена през 1896 г., иконостасът е направен от зографи от Неврокопската школа. През 1972 г. е обявена за художествен паметник на културата. По панорамното било се отправяме на изток към съседното село Попрелка, където някога е живяла красивата Руфинка, по-късно възпята в песента „Руфинка болна легнала”.  Ще видим и кандилката, засадена от майката на Руфинка, цъфтяща и до днес всяка пролет. По красиви  пътеки и панорамни гледки към Родопската и безкрайна шир се връщаме до мястото, където ще ни чакат шофьорите на местните коли. Прибиране в хотела, вечеря, нощувка.

   3 ден: Закуска и освобождаване на хотела. С местен транспорт и опитен водач се отправяме към Родопския връх Ком - представлява самостоятелен, конусовиден връх с височина от 1568 метра. Много са легендите и преданията за родопския връх Ком. Величественият планински хребет привлича археолози, иманяри, които ровят за съкровища, изследователи и любители на чудесата. Всички са убедени, че върхът е свещен – не само защото там е открито древно светилище. Част от преданията са свързани със заровено антично съкровище от Древна Гърция, други пък разказват за скрито имане на разбойници, а трети – за гърне с хайдушки пендари. Открити са останки от християнски параклис, който е възстановен от местните хора и е посветен на апостол Петър. И днес местните се качват там на Петровден, за да се помолят за здраве и благоденствие. Изкачвайки върха ще се насладим на едни от най-панорамните гледки в горното поречие на Арда.

   Обяд в механа с родопска кухня.

   Отпътуване за Шумен.

    Цена: при група от минимум 25 човека 305 лв/човек в 2-на стая

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, 2 нощувки,  2 закуски, 2 вечери, местен екскурзовод за 2-ри и 3-ти ден, мед. застраховка за лица до 69г, придружител от Адрина Тур.

Цената не включва: входни такси на посещаваните обекти, разходка с лодка в каньона, местен транспорт за 1-ви, 2-ри  и 3-ти ден, доплащане за мед. застраховка за лица от 69г до 85г  - 3лв,  разходи от личен характер!

Срок и начин за записване: внесено капаро в размер на 100 лв. при записване до 30 април 2024 г., доплащане до 30 юни 2024 г.

Входни такси на обектите:

каньон „Горло“: разходка с лодка в двете посоки - цена 10лв/човек

пещера „Типеца“: цена 10 лв/човек

пещера „Надарска“: 10 лв за възр.; 8 лв. за учащи;.                                                                            

местен транспорт: за 1-ви ден(25лв/човек); 2-рия ден(25лв./човек)  и 3-тия ден(25лв/човек). 

 Цените на входните такси са актуални към момента на изготвяне на офертата!!!

 Забележка: Местата в автобуса се определят по реда на записване с внесено капаро!   

 *Задължително изискване към туристите е да се движат като група по време на преходите;  

 *Преходът е за туристи с добра физическа подготовка, които нямат здравословни проблеми, физически издръжливи за преодоляване на трудни туристически маршрути!;                                                                                                                             

 *При влошаване на метеорологичните условия водачът има право да промени програмата, от съображения за сигурност на туристите;

    Препоръчана екипировка:

    Удобни туристически обувки с добро сцепление, раница, щеки(пожелание), фенерче или челник, памучно бельо, чорапи, анцуг, блуза, яке, шапка, тънък шал, слънчеви очила, слънцезащитен крем, дъждобран, пластмасова бутилка за вода - 500 мл., лекарства.

    Туроператорът си запазва правото на промяна в последователността на програмата и не носи отговорност за непроведени допълнителни екскурзии по независещи от него причини! Не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти! Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.