НГ Ниш 2024

 

Посрещане на Новата 2024 година  в Ниш, Сърбия 

Шумен – Суковски манастир – Ниш – Пирот -Шумен

4 дни / 3 нощувки

30.12.2023г – 02.01.2024г 

    1 ден (30 декември): 6.00ч отпътуване от Шумен от OMV бензиностанция за Сърбия. Мнозина българи всяка седмица отскачат до първите градчета в днешна Сърбия, за да хапнат от традиционната кухня на съседите. Едва ли има човек, който да не обича плескавица, чевапчичи или ущипци. Основен фактор за хранителния туризъм до Сърбия, е високото качество на храната. Там все още скарата се приготвя от истинско месо. В последните години цените в западната ни съседка се увеличиха и конкурират тези у нас.

    След няколко почивки по пътя спираме за  поклонение в Суковски манастир „Св. Богородица“, разположен на десния бряг на река Ерма, край едноименното село Суково. Датата на изграждането на манастира и ктиторите му не са известни. От малкото запазени сведения се знае, че е разрушаван няколко пъти, и че е бил изписан в 1606 год. Църквата, посветена на Успение Богородично, е построена в 1857 год. По преданието ктитор е Сали бей от Пирот, който издига новата църква върху основите на стара в знак на благодарност за оздравяването на сина си Емин. Църквата е изписана в 1869 год. от  Васил Попхристов от Самоков.                                                                                                                                          

   Отпътуване за град Ниш(в Античността - Наисус) - третият по големина град в Сърбия, градът на Император Константин велики. Настаняване в хотел 3*. Свободно време да се потопим в празничната атмосфера, вечеря, нощувка.

   2 ден (31 декември): Закуска. Туристическа програма в Ниш с пешеходна обиколка и екскурзовод на български език. Посещение на една от най-хубавите и запазени турски крепости на Балканите „Нишката твърджава”, разположена край река Нишава, изградена през 1723г.  върху антични византийски и средновековни останки от крепост. Комплекса е изключително добре реставриран, като са запазени старата турска баня хамам, джамията Бали бей, Лапидариума. Старинните помещения в крепостта днес са превърнати в заведения, картинна галерия, и магазин за сувенири. Продължаваме със сградата „Бановина“, в която в момента се помещава Нишкият университет, Чаирската чешма, сградата на Кметството – една от най-красивите архитектурни сгради в Ниш, площад Крал Милан, търговската улица, Казанджийското сокаче – част от старата Нишка чаршия.

Връщане в хотела, свободно време, подготовка за посрещане на Новата 2024 година. Новогодишна празнична вечеря с жива музика, с богато меню и неограничено количество на алкохолни и безалкохолни напитки, нощувка.                                                                                     

3 ден (1 януари): Късна закуска. Свободно време за разходка и възможност да пиете автентично сръбско кафе.                                                                                                                    Празнична вечеря с жива музика, с богато меню и неограничено количество на алкохолни и безалкохолни напитки, нощувка.

4 ден (2 януари): Закуска, освобождаване на хотела. Отпътуване за Пирот - малък град в Източна Сърбия, който в миналото е бил български, но след подписването на Ньойския договор като част от Западните покрайнини, е отцепен от нашата територия. Въпреки това голяма част от жителите му са все още с българско самосъзнание на говорят на български език. Пирот е известен със своята крепост, дори името му означава „крепост“, много наподобяваща на „Баба Вида“ във Видин. Река Нишава разделя Пирот на две части. При възможност ще посетим „Музея на Понишавието“ (вход – 120 динара) -  представлява традиционна балканска къща на близо 200 години. Принадлежала е на пиротския търговец Мали Риста. В музея е изложена постоянна етнографска експозиция, показваща традиционния бит на местните от 19-и век.

Свободно време за пазаруване.  

Отпътуване за Шумен.

Цена при група от минимум 25 човека:

Човек настанен в 2-на стая - 795 лв

Човек настанен в 3-на стая - 757 лв

Човек настанен в апартамент за 4-ма стая - 729 лв 

Цената включва:

* транспорт с лицензиран автобус;

* 3 нощувки със закуски;

* 1 стандартна вечеря;

* 1 Новогодишна празнична вечеря  с жива музика, с богато меню и неограничено количество на алкохолни и безалкохолни напитки;

* 1 Празнична вечеря  с жива музика, с богато меню и неограничено количество на алкохолни и безалкохолни напитки;

* екскурзоводско обслужване на български език;

* придружител от Адрина Тур.

Цената не включва:

* входни такси на посещаваните обекти;

* разходи от личен характер;

* доплащане за мед. застраховка за лица от 65г. до 74г. - 8 лв. на човек;

* доплащане за мед. застраховка за лица от 75г. до 85г. - 12 лв. на човек;

* лица над 85г. не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие!!!

              Забележка:  Местата в автобуса се определят по реда на записване!

Валутен курс: 1лв ≈ 59,92 RSD (сръбски динари)

Начин на плащане: Депозит при записване 250лв. до 24.11.2023г. и доплащане до 15.12.2023 год.

Необходими документи:

* Лична карта или задграничен паспорт с валидност към датата на заминаване мин. 6 месеца.

* За деца до 18год., пътуващи с 1 или без родители е необходимо: нотариално заверена декларация от родителя/лите  и акт за раждане /оригинал + 2 копия/.

 

ТУРОПЕРАТОРЪТ си запазва правото на промяна на часовете и последователността на програмата по независещи от него причини!  При промени в цената на горивото, при по-малка численост на групата и  др. обстоятелства,  туроператорът си запазва правото на съответна корекция  на пакетната цена!

  ТУРОПЕРАТОРЪТ не носи отговорност за туристи, не допуснати от съответните гранични власти!!!

 

Inactive Modules

You should publish modules to the "inactive" position and set the Menus to "All", for them to show up on pages where there is no active menu ID. This is a bug/feature of Joomla that causes only menu items in the "All" setting to show up.