Кукерландия 2023

 

Фестивал Кукерландия в Ямбол

Шумен – Ямбол - Кабиле - Шумен

 

25 февруари 2023 г

     Отпътуване от Шумен в 8:00ч. от бензиностанция OMV към гр. Ямбол - свободно време за: поклонение пред чудотворната икона на Св. Георги и други икони в църквата „Св Георги“; посещение на обекти, разходка и др. Възможност да присъствате на международния маскараден фестивал

“КУКЕРЛАНДИЯ” - ЯМБОЛ 2023 под мотото „Когато фестивалът е живот!“. По мащаб той е сред най-големите и пищни събития в страната. Участват хиляди кукери, бабугери, сурвакари, старци и др. маскирани, от всички краища на България.Присъстват и  чуждестранни групи. В програмата за 25 февруари, може да видите: Голямо кукерско хоро в Градски парк - Ямбол, Първа сцена - 9:30 - 10:00 часа; Парадът на маскираните - пъстър, зрелищен и колоритен!

Състезателно дефиле на „Кукерландия“ - основно събитие, първа част в Градски парк, Първа сцена - 10:00 - 16:30 часа; Представяне на чуждестранни групи (извън конкурсната програма) в Градски парк, Първа сцена - 12:00 - 13:00 часа; Улица на занаятите - Пред КИЦ „Безистен“, север - 10:00 часа; „Кукарт“ - Творчески работилници, Пред КИЦ „Безистен“, север - 11:00 часа; Международен фотоконкурс и фотоизложба „Кукерландия“ - награждаване на победителите от фотоконкурса - КИЦ „Безистен“ - 13:30 часа.   

Интерактивният музей „Безистен“ е водеща туристическа атракция в Ямбол. От 2017 година е сред 100-те национални туристически обекта, под номер 99А. Съществувал през вековете като покрит базар, от 2015 год. Безистенът отваря врати като модерен културно-информационен център, който представя по атрактивен начин богатото културно-историческо наследство на Ямбол и региона. С обособени експозиционни зали на три нива, по неповторим начин там се срещат минало, настояще и бъдеще.

Художествена галерия „ Жорж Папазов” – Ямбол води началото си от 1952 г. като художествен отдел към Исторически музей. Сградата на бившата Синагога е обявена за паметник на културата от 1967 г. и адаптирана за художествена галерия през 1979 г. Общата площ е 2500 кв. м., от които 1700 експозиционна. Галерията притежава фонд над 3500 движими културни ценности.

     Планетариумът в град Ямбол е единствен в югоизточна България и ежегодно през звездната зала преминават хиляди ученици и граждани,  а астрономическата обсерватория и планетариум са утвърдени като единственото място в региона, в което се извършва масова работа по обучение и популяризиране на астрономията и космонавтиката сред всички възрастови групи.

     Изграждането на Музей на бойната слава в Ямбол се свързва със запазване на идентичността на военните подразделения, настанени в града и региона след Освобождението до наши дни. В лапидариума могат да се видят няколко реставрирани танка, щурмови оръдия и уникално самоходно противотанково оръдие, което е едно от шестте запазени в света, попаднало в българската армия, вероятно като трофей по време на сраженията в Унгария или в Австрия, снимкови и документални материали.

Програмата ни продължава в с. Кабиле. Възможност за посещение на Античния град Кабиле обявен за археологически резерват с национално значение.  Възникнал към края на ІІ хил.пр.Хр. край голям култов център на възвишението Зайчи връх. През античността градът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа. Според исторически сведения Кабиле е превзет от Филип Македонски през 341 г. пр.н.е., а по-късно за известно време в него е пребивавал и синът му Александър ІІІ Велики Македонски. През първата половина на ІІІ в. пр.Хр. Кабиле е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. Кабиле е и единственият град във вътрешна Тракия, който имал собствена монетарница, където били отсичани царски и градски емисии в периода ІІІ – ІІ в. пр.Хр.                                                                                                                                                      

Кабиле: древно светилище, тракийски град, съоръжения от римско време, архитектурно-исторически резерват и печат номер 99 от 100-те национални туристически обекта. Поклонение в манастир „Рождество на Пресвета Богородица“ Кабиле с аязмо и къпалня. Интересни и вълнуващи са историите за създаването на манастира, а според древните легенди манастирът съществувал от времето на Св. император Константин. Неговата майка Света Елена знаела за лечебните свойства на водата в Кабиленски манастир и често изпращала хора да й носят от нея.

     Отпътуване за Шумен.

Цена при група от минимум 20човека - 40лв/човек.                      

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, придружител от фирмата.

Цената не включва: входни такси на посещаваните обекти и разходи от личен характер. 

Входни такси:

АР „Тракийски и античен град Кабиле“- възрастни – 6.00 лв.; уч-щи и  възрастни над 65 г. – 3.00 лв.; Обзорна беседа – 10.00 лв

Исторически музей - възрастни – 5.00 лв.; уч-щи и  възрастни над 65 г. – 4.00 лв.; Обзорна беседа – 10.00 лв

Безистен - възрастни – 6.00 лв.; уч-щи и  възрастни над 65 г. - 3.00 лв.; Обзорна беседа – 10.00 лв

Галерия „Жорж Папазов“ - възрастни - 3.00 лв.; уч-щи и  възрастни над 65 г. - 1.00 лв.; Обзорна беседа – 10.00 лв

Планетариум – група до 10 чов – 50 лв за групата; група над 10 чов. - по 5 лв / човек

Музей на бойната слава - възрастни – 3.00 лв.; уч-щи и възрастни над 65 г. – 2.00 лв.;

      Туроператорът си запазва правото на промяна в последователноста на програмата и не носи отговорност за непроведени допълнителни екскурзии по независещи от него причини!

Не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти!