Нова година в Сърбия 2024

 

Посрещане на Новата 2024 година  вДимитровград -  Сърбия

Шумен –Димитровград (Сърбия) - Ниш – Пирот –Суковски манастир - Шумен

30.12.2022г – 02.01.2023г

4дни / 3 нощувки 

1 ден (30 декември): 6.00ч отпътуване от Шумен от OMV бензиностанция за Димитровград- център на българската общност  в Сърбия. Мнозина българи всяка седмица отскачат до първите градчета в днешна Сърбия, за да хапнат от традиционната кухня на съседите. Едва ли има човек, който да не обича плескавицата, чевапчичи или ущипци. Основен фактор за хранителния туризъм до Сърбия, е високата качество на храната. Там все още скарата се приготвя от истинско месо.

След няколко почивки по пътя пристигане в Димитровград - другото име на града, не по-малко известно е Цариброд - доста малък град, но предпочитана дестинация от много българи. В центъра на града има паметник на Васил Левски. Настаняване в хотел Happy 3*. Пешеходна обиколка с екскурзовод на български език, свободно време да се потопим в празничната атмосфера, вечеря (пожелание - срещу доплащане) нощувка.

2 ден (31 декември): Закуска. Отпътуване за град Ниш(в Античността - Наисус) - третият по големина град в Сърбия, градът на Император Константин Велики. Туристическата програма в Ниш започва с посещение на една от най-хубавите и запазени турски крепости на Балканите „Нишката твърджава”, разположена край река Нишава, изградена през 1723г върху антични византийски и средновековни останки от крепост. Комплекса е изключително добре реставриран, като са запазени старата турска баня хамам, джамията Бали бей, Лапидариума. Старинните помещения в крепостта днес са превърнати в заведения, картинна галерия, и магазин за сувенири. Продължаваме със сградата „Бановина“, в която в момента се помещава Нишкият университет, Чаирската чешма, сградата на Кметството – една от най-красивите архитектурни сгради в Ниш, площад Крал Милан, търговската улица, Казанджийското сокаче – част от старата Нишка чаршия. Свободно време с възможност да пиете автентично сръбско кафе и отпътуване за хотела, като по път може да се види резиденцията на Император Константин с мозайка от 3 век (в реставрация). При възможност, посещение на винарна „Малча“, с предварителна заявка.  

Връщане в хотела,обяд, свободно време, подготовка за посрещане на Новата година. Новогодишна празнична вечеря с жива музика, с богато меню от салати, основни и десерти, неограничено количество на алкохолни и безалкохолни напитки, нощувка.

3 ден (1 януари): Късна закуска. Отпътуване за Пирот - малък град в Източна Сърбия, който в миналото е бил български, но след подписването на Ньойския договор като част от Западните покрайнини, е отцепен от територията ни. Въпреки това голяма част от жителите му са все още с българско самосъзнание на говорят на български език. Пирот е известен със своята крепост, дори името му означава „крепост“, много наподобяваща на „Баба Вида“ във Видин. Река Нишава разделя Пирот на две части. При възможност ще посетим „Музея на Понишавието“ -  представлява традиционна балканска къща на близо 200 години. Принадлежала е на пиротския търговец Мали Риста. В музея е изложена постоянна етнографска експозиция, показваща традиционния бит на местните от 19-и век. Поклонение в Суковският манастир, разположен на десния бряг на река Ерма, край едноименното село Суково. Датата на изграждането на манастира и ктиторите му не са известни. От малкото запазени сведения се знае, че е разрушаван няколко пъти, и че е бил изписан в 1606 година. Църквата, посветена на Успение Богородично, е построена в 1857 година. По преданието ктитор е Сали бей от Пирот, който издига новата църква върху основите на стара в знак на благодарност за оздравяването на сина си Емин. Църквата е изписана в 1869 година от Васил Попхристов от Самоков.                                                                  Връщане в хотела,обяд, свободно време.                                                                                                       

Празнична вечеря с жива музика, с богато меню от салати, основни и десерти, неограничено количество на алкохолни и безалкохолни напитки, нощувка.

4 ден (2 януари): Закуска, свободно време за пазаруване, разходка и др.  

 

Отпътуване за Шумен.

Цена при група от минимум 20 човека 815 лв/ човек в двойна, тройна стая

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, 1 нощувка със закуска, 2 All inclusive(2 нощувки, 2 закуски, 2 обяда, 2 празнични вечери на 31.12 и 01.01, алкохолни и безалкохолни напитки, кафе, чай, сок ) екскурзоводско обслужване на български език, придружител от Адрина Тур.

* Новогодишна празнична вечеря  с жива музика на 31.12, с богато меню и неограничено количество на алкохолни и безалкохолни напитки и др;

* Празнична вечеря  с жива музика на 01.01, с богато меню и неограничено количество на алкохолни и безалкохолни напитки и др;

Цената не включва:                                                                                                                                         

Доплащане за единична стая - .....лв.

* 1 обяд и 1 вечеря на 30.12 2022год.

* Доплащане за мед. застраховка за лица от 65г. до 74г. – 8 лв.

* Доплащане за мед. застраховка за лица от 75г. до 85г. – 12лв.

* Лица над 85г. не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие!!!

Входни такси на обектите:

*Челе кула – 250 динара/ човек при група от минимум 10 човека;

*Музей на Понишавието – 150 динара;

Забележка: * Местата в автобуса се определят по реда на записване!

* Входните такси са ориентировъчни и са актуални към момента на изработване на офертата, Туроператорът не носи отговорност при тяхната промяна и туристите заплащат актуалните такси по време на пътуването.

Валутен курс: 1лв ≈ 59,99 RSD (сръбски динари)

Начин на плащане: Депозит при записване 250лв. до 30.08.2023г. и доплащане до 10.12.2023 год.

Необходими документи:

* Лична карта или задграничен паспорт с валидност към датата на заминаване мин. 6 месеца.

 

* За деца до 18год., пътуващи с 1 или без родители е необходимо: нотариално заверена декларация от родителя/лите  и акт за раждане /оригинал + 2 копия/.

 ТУРОПЕРАТОРЪТ не носи отговорност за туристи, не допуснати от съответните гранични власти!
ТУРОПЕРАТОРЪТ си запазва правото на промяна в цената и последователността на програмата по независещи