Жребчево

 

Потопената църква „Св. Иван Рилски“- „Богородична стъпка“ - Стара Загора

18 септември 2021год.

   Отпътуване от Шумен в 6.00ч. от  OMV бензиностанция  към храм „Св. Иван Рилски“, също наричан и Потопената църква.  Намира в село Запалня, което е потопено през 1965 г. при изграждането на язовир Жребчево. Църквата е единствената останка от селото. Вече половин век самотният силует на храма се носи като призрачен кораб сред смълчаните води на Жребчево. Напролет водите прииждат, потапяйки го наполовина, а лятно време вълнички радостно се плискат в нозете му. По стените, вместо иконите и стенописите от преди години, се откроява релеф от черупки на миди и речни камъчета.

Програмата ни продължава с посещение на скалния феномен „Богородична стъпка“ - едно от най-посещаваните места в района на Старозагорските  бани.  Силата на това място е усетена от хората преди хиляди години. Стара легенда разказва, че самата Св. Богородица е минала от тук и е оставила своята стъпка в скалата, а водата в нея не пресъхва дори и в най-горещите летни дни. По инициатива на местни жители, непосредствено до причудливите скали е изграден малък параклис, наречен „Рождество Богородично“.

Програмата ни продължава в Стара Загора - свободно време и възможност за поклонение пред Чудотворната икона Св. Богородица Троеручица” и пред мощите на Св. Николай Чудотворец в храм „Св. Николай Чудотворец” и  за посещение на: Исторически музей, Римските мозайки, Жилищен римски дом, музей на религиите, Музей на неолитните жилища, музей Гео Милев, художествена галерия, Хилендарски музей и др.

Отпътуване за Шумен.

цена при група от минимум 20 чов. - 46 лв/човек 

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, мед. застраховка, придружител от Адрина Тур

Цената не включва: входни такси на посещаваните обекти и разходи от личен характер.

Входни такси на посещаваните обекти:

Стара Загора:

Исторически музей - 5 лв.- възр.(над 10 чов. - 4лв);; пенс. - 2лв; 1 лв.- учащи.; беседа за групата - 10 лв

Жилищен римски дом  и Римските мозайки                                                                                                               

Музей на религиите - 3 лв.- възр.(над 10 чов. - 2лв); 1 лв.- учащи.; беседа за групата - 10 лв

Музей на градския бит - 3 лв.- възр.(над 10 чов. - 2лв); 1 лв.- учащи.; беседа за групата -10 лв(по заявка)

Музей на неолитните жилища - 5 лв.- възр.(над 10 чов. - 4лв);  пенсионери - 2лв; 1 лв.- учащи.; беседа за групата - 10 лв

Музей Гео Милев - 3 лв.- възр.(над 10 чов. - 2лв); 1 лв.- учащи.; беседа за групата - 10 лв

Художествена галерия - 2 лв.- възр.; 1 лв.- учащи. и пенс.; беседа за групата - 10 лв

Хилендарски музей - 3 лв.- възр.(над 10 чов. - 2лв); 1 лв.- учащи. беседа; за групата - 10 лв

 Забележка : Местата в автобуса се определят по реда на записване!

Желаещите  да пътуват трябва да се съобразят с  противоепидемичните мерки – да носят със себе си маски и дезинфектант за лично ползване

   Туроператорът си запазва правото на промяна в последователността на програмата и не носи отговорност за непроведени допълнителни екскурзии по независещи от него причини! Не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти!