Пирин

 

Пирин – белоснежна и гостоприемна

Шумен - Добърско - Банско - Добринище –  вр. Безбог – вр. Вихрен – Парк за танцуващи мечки Белица - Шумен 

12-16 август  2020 год. – 5 дни / 4 нощувки

    1 ден: 6 часа отпътуване от  Шумен към Национален парк Пирин.  Ще спрем да видим една неразгадана мистерия в Добърско.  Селото е известно с църквата – „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, построена през 1614 г, но голяма мраморна плоча, вградена пред олтара ѝ, свидетелства, че това е станало през 1112 г. Свободно време в курортния град Банско и възможност за посещение на: Веляновата къща,  къща-музей „Неофит Рилски“,  къщата музей „Никола Вапцаров”, постоянна иконна изложба, храмовият комплекс „Света Троица”, духовно-историческия център „Св. Паисий Хилендарски” и др. Настаняване в хотел  „Добринище“* в климатолечебен и балнеоложки курорт Добринище. Градът се намира в планински район, заобиколен от три планини – Рила, Пирин и Родопите. Има 17 минерални извора (с температура между 30 и 43°С), подходящи за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат, на неврологични, гинекологични, кожни и други заболявания. Разполага с голяма минерална баня, открит минерален басейн, първата по рода си в България градина за еделвайси. Хотелът е разположен изцяло в пешеходна и паркова зона. Градска градина с много зеленина и детска площадка е в негова непосредствена близост, разполага с лоби бар, пица ресторант и традиционна българска механа. Вечеря, нощувка.  

  2 ден: Закуска. За любителите на планински преходи сме органиризали пътуване с въжена линия до хижа „Безбог“ от където с планински водач ще продължим разходката в планината. Ще видим езерото „Безбог“, „Попово езеро“, водопад и други  планински красоти. Желаещите да се изкачат на връх „Джано“, ще видят и „Кременските езера“. Слизаме с лифта до хижа „Гоце Делчев“, където ще ни чака автобуса, да ни върне в Добринище.

А тези, които желаят, могат да останат в Добринище, да почиват, да се разхождат или да посетят(срещу заплащане) Аква парк „Алфа“ и минерален плаж, който се намира на 450 м (5 мин. пеша). Разполага с 2 басейна с минерална вода, открити барове, детски кът, малък детски басейн, джакузи, парна баня, сауна. Комплексът е разположен до минералния извор. Има изглед към планината. Възможност за поклонение в неголемия Обидимски манастир "Св.Панталеймон" построен през 1914г.  чрез пророчески сън. Манастира има интересна история и там се намира може би една от най-редките икони на Св. Богородица в цял ръст с младенеца, заедно със Св. Пантелеймон и Св. Атанасий. Може пешеходна разходка или да наемем местен високо проходим транспорт.

Връщане в хотела, вечеря, нощувка.

  3 ден: Закуска. Възможност за желаещите с планински водач да покорят връх „Вихрен“(  най-висок в Пирин(2914,3 м)), от където при ясно време се виждат  и „Кременските езера“(прехода продължана 7-8 часа). За останалите свободно време в Добринище. Връщане в хотела, вечеря, нощувка.

4 ден: Закуска. Възможност за желаещите с планински водач да покорят връх „Безбог“ (2645 метра) – порта към един друг свят. За останалите свободно време в Добринище. Връщане в хотела, вечеря, нощувка.

5ден: Закуска. Освобождаване на хотела.

Програмата продължава с  посещение на Парк за танцуващи мечки край Белица. Автобуса остава на паркинг от където продължаваме пеша около 15 мин. за да влезем в парка, а обиколката в парка продължава 30-40 мин. В парка са настанени 23 броя мечки.Възможност за посещение на Rila Fun Park - планински увеселителен парк, предлагащ екстремно, забавно и безопасно спускане с двуместни колички по тръбни релси. 

Отпътуване за  Шумен.    

    Цена: при група от минимум 30 човека – 245 лв/човек

               при група от минимум 18 човека – 265 лв/човек

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, 4 нощувки, 4 закуски, 4 вечери, мед. застраховка, придружител от фирмата.

Цената не включва: входни такси и беседи на посещаваните обекти, хонорар на планински водач, ползване на въжена линия, входен билет за аква парка, разходи от личен характер.

 Входни такси:

Църквата в Добърско: 5лв. възрастни, 3 лв. учащи;

Банско:

За1 обект в Банско: 3лв за възрастни, 1лв за учащи и пенсионери;

„Св. Паисий Хилендарски” : 1 лв. за посетител;

Лифт: в двете посоки 18лв/човек;

Планински водач: 5 лв/ден/човек;

Аква парк: 10 лв. – възрастни,  8 лв. – деца; деца до 3 год. – безплатно;

Парк „Белица“ - 6лв за възрастни, 3лв за деца до 18 год; при група над 10 чов: 4лв за възрастни, 2лв за деца до 18 год;

Планински увеселителен парк Rila Fun park възрастни 15лв , деца от 3 до 12г – 10лв

Начин на плащане: 75лв при записване до 20 февруари 2020 год. Доплащане до 25 юли.

Забележка:

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н не са вариант за преходи от този тип/.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Носете суха храна!

За аква парка са нужни: бански костюми, джапънки/чехли, шапка за коса и хавлии. Моля, имайте предвид, че водата е с високо съдържание на сяра, поради което сребърните бижута потъмняват!

Лица над 69 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

ТУРОПЕРАТОРЪТ си запазва правото на промяна в цената и последователността на програмата по независещи от него причини!  Не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти.