Сърница

 

Сърница – чаровницата на язовир Доспат

Шумен -  Костандово - Батак - Сърница - Сатовча -  Долно Дряново – Хаджидимово – Гоце Делчев - Пещера - Брацигово -Перущица - Шумен

7 - 9 юли  2023 год.

3 дни / 2 нощувки

 

      1 ден: 6 часа отпътуване от  Шумен към красивите Западни Родопи. Посещение на цех за ръчно тъкани български персийски килими в Костандово, където по стари технологии,  се създават уникални произведения на изкуството. Килимите се тъкат по поръчка и се изнасят в чужбина, предимно за Великобритания и САЩ. 

Програмата ни продължава със свободно време в гр. Батак. Възможност за поклонение в църква-костница „Света Неделя“(недействаща и превърната в музей) и действаща „Св. Богородица“. Възможност да посетите Историческия музей и Етнографската експозиция.

  Пристигане в Сърница, настаняване в хотел  край язовир Доспат - вторият по големина язовир в страната. Вечеря, нощувка.  

     2 ден: Закуска. При възможност посещение на мандра в Сърница.  Фотопауза край язовир Доспат. Отпътуване за неврокопското село Сатовча с възрожденска църква „Света Неделя“ - построена набързо, през далечната 1844 год., само за месец с денонощен  труд на християни и мюсулмани. Поклонение пред чудотворната икона на Св. Стилиян -Детепазител (има общо 3 чудотворни икони на Св. Стилиян - в село Сатовча, в Рилския манастир и в Бачковския манастир). Фотопауза край ландшафтно-историческия парк в местността „Градище“ край село Долно Дряново. Местността е удивително красива, дълбоко прорязана от реката, която е създала дълбок каньон. Ще видим скалните феномени  гигантските каменни глави, останките от старата крепост и прекрасните гледки. Отпътуване за Хаджидимово, поклонение пред чудотворната икона на Св. Вмчк. Георги в манастир „Св. Георги“.  Продължаваме към град Гоце Делчев, разположен в северозападната част на Гоцеделчевската котловина, в подножието на Пирин планина. Историческото минало на града е изключително богато и значимо. Градът носи името на българския революционер Гоце Делчев. Възможност да посетите Историческият общински музей, където може да се проследи историята на Неврокоп-старото име на града), да видите красивият градски парк и др. Връщане в хотела, вечеря, нощувка.

  3 ден: Закуска,  освобождаване на хотела. Отпътуване за град Пещера,  свободно време и възможност за посещение на крепостта „Перистера“,  исторически музей, музей автомобилите на социализма и др.

 Програмата продължава в град Брацигово, намира се в Южна България, в северното подножие на Баташка планина, в Западните Родопи. Възможност да посетителите Историческият музей и етнографската експозиция, къщата-музей "Васил Петлешков, Църквата "Св. Йоан Предтеча" и др.

  Продължаваме към Перущица - община Перущица е богата на исторически паметници и находки. Един от най-ценните исторически паметници в района е Червената църква, която е построена около V - VI век от новата ера.

  Отпътуване за  Шумен.    

    Цена: при група от минимум 20 човека – 275 лв човек в двойна/тройна   стая                          

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, 2 нощувки, 2 закуски, 2 вечери, мед. застраховка, придружител от фирмата.

Цената не включва: входни такси и беседи на посещаваните обекти, разходи от личен характер.      

 Входни такси:

цех за килими Костандово: 3 лв./човек

Батак:Исторически музей – възрастен 3лв, учащи и пенсионери 2лв, беседа 10лв/група;

             Балинова къща възрастен 2лв, учащи и пенсионери 1лв;

Гоце Делчев: Исторически музей възрастен 3лв, учащи и лица над 65г 2лв,беседа 10лв/група;

Пещера: крепост Перистера – възрастен 5лв , ученици 2лв;

                Исторически музей .........

                Музей на автомобилите на социализма – възрастен 7лв , деца до 12г  3лв, деца от 12 до 18г , пенсионери  и студенти срещу документ 5лв;

Брацигово: Исторически музейвъзрастен 4лв, ученици, студенти, пенсионери 2лв, беседе 10лв/група

                      Къща музей „Васил Петлешков“.................

Срок за записване и внасяне на депозит в размер на 85лв  до 25 април  2023г. и доплащане до 7 дни преди пътуването!

Забележка:

* Местата за сядане в автобуса се определят по реда на записване и внесено капаро!   

ТУРОПЕРАТОРЪТ си запазва правото на промяна в цената и последователността на програмата по независещи от него причини!  Не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти.