Сърница

 

Сърница – чаровницата на язовир Доспат

Шумен -  Костандово - пещера Лепеница - Сърница - Сатовча -  Долно Дряново – Хаджидимово – Доспат – пещера Снежанка - Пещера - Шумен 

6 - 8 ноември  2020 год.
3 дни / 2 нощувки

 

    1 ден: 6 часа отпътуване от  Шумен към красивите есенни Западни Родопи. Посещение на цех за ръчно тъкани български персийски килими в Костандово, където по стари технологии,  се създават уникални произведения на изкуството. Килимите се тъкат по поръчка и се изнасят в чужбина, предимно за Великобритания и САЩ. Възможност за посещение на  пещера „Лепеница“/Дионисиевата пещера - мраморна пещера на три етажа, която е част от Родопския карст(пешеходен преход от паркинга до входа на пещерата около 20 минути! Посетителите не трябва да имат проблеми с придвижването и да са в добра физическа форма!). Настаняване в хотел  в Сърница край язовир Доспат .Вечеря, нощувка.  

  2 ден: Закуска. При възможност посещение на мандра в Сърница.  Фотопауза край язовир Доспат. Язовирът е разположен на 1200м надморска височина и е сред най-големите по площ и обем в България. Отпътуване за неврокопското село Сатовча и възрожденска църква „Света Неделя“ - построена набързо, през далечната 1844 год., само за месец с денонощен  труд на християни и мюсулмани. Поклонение пред чудотворната икона на Св. Стилиян -Детепазител (има общо 3 чудотворни икони на Св. Стилиян - в село Сатовча, в Рилския манастир и в Бачковския манастир). Фотопауза край ландшафтно-историческия парк в местността „Градище“ край село Долно Дряново. Местността е удивително красива, дълбоко прорязана от реката, която е създала дълбок каньон. Ще видим скалните феномени  гигантските каменни глави, останките от старата крепост и прекрасните гледки. Отпътуване за Хаджидимово, поклонение пред чудотворната икона на Св.Вмчк. Георги в манастир „Св. Георги“. Посещение на Доспат  най-високият град у нас, сгушен в прегръдката на Родопите на 1358м надморска височина. Наричан още градът на чешмите. Свободно време за разходка и пазаруване.Връщане в хотела, вечеря, нощувка.

  3 ден: Закуска,  освобождаване на хотела. Отпътуване за пещера „Снежанка“ - една от най-красивите пещери в България. Наричана още „Перлата на Родопите” и  включена в списъка на 100-те национални туристически обекта. Обявена е за природна забележителност и в своите само 145 метра дължина, събрала всички форми на пещерни образувания /пешеходен преход от паркинга до пещерата около 20-30мин/. Програмата продължава със свободно време в град Пещера за обяд и възможност за посещение на крепостта „Перистера“, музей автомобилите на социализма, църква „Св. Петка” която се намира недалеч от часовниковата кула, църква „ Св. Димитър” строена в периода 1825-1831 и  освен енорийски, е и главен – катедрален храм на Пещерска духовна околия  и др. Отпътуване за  Шумен.    

    Цена: при група от минимум 18 човека – 182 лв/човек

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, 2 нощувки, 2 закуски, 2 вечери, мед. застраховка, придружител от фирмата.

Цената не включва: входни такси и беседи на посещаваните обекти, разходи от личен характер. 

 Входни такси:

*цех за килими: 3 лв./човек

*пещера Лепеница: до 200м( около 40 мин) – 9лв/човек

*пещера Снежанка: възр – 6 лв; у-щи и пенс. 4лв

*крепост „Перистера”: възр. – 4лв у-щи и пенс 2лв

*Музей на автомобилите – възр 6лв, у-щи и пенс – 4лв, деца до 12г – 2лв

Начин на плащане: 35лв при записване до 22 октомври 2020 год. Доплащане до 2  ноември.

Забележка:

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н не са вариант за преходи от този тип/.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Носете суха храна!

Лица над 69 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Забележка:

* Местата за сядане в автобуса се определят по реда на записване и внесено капаро!   

*Желаещите  да пътуват трябва да се съобразят с  противоепидемичните мерки – да носят със себе си маски и дезинфектант за лично ползване. 

ТУРОПЕРАТОРЪТ си запазва правото на промяна в цената и последователността на програмата по независещи от него причини!  Не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти.