Истанбул 2024

        „Истанбул е свещен град, безценен изумруд от общото наследство на човечеството в паметта на народите, равен на Рим, Атина и Йерусалим!“

Фестивал на лалето  Истанбул -  

град наследник на три империи   

18 април - 21 април 2024г.  

4 дни / 3 нощувки

 

17 април (сряда)  - 22.00 ч. отпътуване от Шумен към Истанбул - града букет от различни култури и архитектурни стилове.

18 април етвъртък)  Пожелание и срещу допълнително заплащане пешеходна обиколка в квартал Султан Ахмед: разглеждане на архитектурното чудо голямата джамия „Света София“ (някога православен храм „Света София“ или „Църква на светата Премъдрост  Божия“) – разглеждане само отвън, желаещите да влязат вътре трябва да заплатят входна такса 25 евро/човек ; (една от най-известните джамии в Истанбул); Хиподрума, където се намират: Колоната на Константин, Египетския обелиск, Змийската колона и фонтанът на Вилхелм II. Ще видим двореца Топкапъ(отвън)  – 15 евро  на човек /при минимум 15 човека. Цената включва: транспорт и местен лицензиран екскурзовод на български език.

Пожелание и срещу допълнително заплащане пътуване с автобуса до пристанище, от където ще се качим на корабче за разходка по Босфора и посещение на Египетския пазар. От кораба ще видим новият султански дворец Долмабахче“; „Чираан Палас“(който е бивша султанска резиденция, превърната в един от най-скъпите хотели в света); кварталът Ортакьой“;  крепостите Румели Хисар и Анадолу Хисар“; Кулата на девицата, кв. Бебек (в превод  детето на Босфора/окото на Босфора); Арнавуткьой и др. Цена: 25 евро на човек /при мин. записани 15 чов. /Цената включва – транспорт до пристанището и обратно, разходка с корабче в двете посоки и местен лицензиран екскурзовод на български език.

Пожелание и срещу допълнително заплащане посещение на небостъргача „Сапфир“ -  най-високата жилищна сграда в Европа, първата екологична сграда на Турция нареждаща се сред най - високите сгради в света. Извисява се на 64 етажа с 174 апартамента. Вертикалните градини правят сградата уникална, двойната фасада позволява достъпа на чист въздух. На последният етаж има панорамна площадка с ресторант и 4D кино. Ще имате възможност да се качите с асансьор до панорамната площадка където дъхът ви ще спре, Истанбул е в краката ви! Цена  35 евро/човек. Цената включватранспортместен лицензиран екскурзовод на български език, входни такси). 

Посещение на парка „Емирган“- бонус от фирмата. Свободно време да се насладите на феерията от цветове и аромати на милионите лалета!

Посещение  на  Галатапорт  Истанбул - превърнат в квартал на културата, изкуствата, пазаруването и гастрономията. Стотиците магнолии, маслинови дръвчета, удобства за отдих на открито и интересните архитектурни решения спомагат това място да стане любимо за разходки край Босфора. Цена: 10 евро на човек, при мин. записани 15 чов.  Цената включва: транспорт, местен лицензиран екскурзовод на български език. Свободно време за шопинг из многобройните магазини на световни марки и вечеря в някой от ресторантите, предлагащи различни видове кухня.

  Настаняване в хотел  3*.  Свободно време. Нощувка.

19 април (петък ) - Закуска. Пожелание и срещу допълнително заплащане  посещение на двореца Долмабахче и харема. Цена: 4евро/човек при мин. записани 15 чов./ Цената включва: транспорт, местен лицензиран екскурзовод на бьлгарски език, входни такси.

Пожелание и срещу допълнително заплащане  посещение на най-големия от Принцовите острови „Буюк  ада“. Цена:  25 евро / човек  при мин. записани 15 чов. /Цената включва: транспорт,  пътуване с корабче до острова и обратно, разходка с електромобил  по улиците на острова  и местен лицензиран екскурзовод на български език. Принцовите острови са група острови  близо до брега на Истанбул в Мраморно море. Има общо 9 острова, но четири са най-посещавани. 
Островите имат много интересна и тъжна история. Те са били обитавани от принцове в изгнание от Византийската империя, а по-късно и от членове на османското кралско семейство, поради което са били наричани „Принцовите острови“. Интересен факт е, че 
там не се допускат никакви моторни превозни средства, освен служебни и велосипеди.

Предлагаме за желаещите  вечеря в ресторант „Гар“  с шоу програма.  Меню: салата, топли предястия, основно ястие, сезонни плодове и десерт. Неограничено количество безалкохолни и алкохолни напитки-местно производство. Програмата представя традиционния турски фолклор, ориенталски обичаи и танци, диско. (Цена 30 евро/човек)

или

Нощен круиз на кораб по Босфора с програма, вечеря и неограничено количество безалкохолни и алкохолни напитки-местно производство. Цена: 45 € /човек. Цената включва:  транспорт,програма и вечеря.

Връщане в хотела. Нощувка.

20 април (събота) Закуска. Посещение на Българската църква  „Св. Стефан  известна като Желязната църква, Вселенската  Патриаршия  и църквата „Св. Георги Победоносец“.  В храма се пазят и мощите на Света великомъченица Евфимия Всехвална, Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст и др Движим се в кварталите „Балат“ и „Фенер“ с причудлива архитектура, разноцветни къщи, малки ресторанти и кафенета. Цена: 25 евро  на човек, при мин. записани 15 чов. Цената включватранспортместен лицензиран екскурзовод на български език.

Пожелание и срещу допълнително заплащане  панорамна обиколка (с автобус) и преминаване през въжения мост над протока „Босфора“ в Азиатската част на градаПосещение на най-голямата  джамия в Турция  ,,джамията Чамлъджа“  и  ловния султански дворец Кючюксу сарай“.  Огромният религиозен храм, построен в османско-селджукски стил, има капацитет 63 000 души. Джамията е с 6 минарета и може да се види от почти всяко място в Истанбул.
Продължава
ме за едно от най-красивите места по Босфора – квартала Анадолу Хисар за посещение на ловния дворец на Османските султани - Кючюксу.
На мястото, където се вливат единствените рекички в Босфора, султаните построили своята най-красива ловна резиденция – дворецът 
Гьоксу, известен още и като Кючюксу сарай. Дворецът е типичен пример за османски барок и рококо, и с интериор, декориран с красиви ловни сцени.

Ще посетим и Мол Watergarden Istanbul в квартал Аташехир – най-големият гастрономичен и развлекателен център в Европа. Възможност  да пазарувате в магазините на някои от световно известните и местни марки, като Hugo Boss, Guess, Gucci, Hermes, Lc Waikiki, Victoria's Secret, Zara, Kemal Tanca, Hotic, Altinbas и др. По възможност ще наблюдаваме светлинното шоу на пеещите фонтани. Изключителна хореография на ослепителна вода, светлина, лазерни,  огнени ефекти и музикално шоу. Басейнът е разположен на площ от 5 хиляди  кв. метра в сърцето на Watergarden Истанбул и се смята за най-големият басейн в Европа. Цена: 35 евро на човек при записани мин15 чов./ Цената включва: транспорт, местен лицензиран екскурзовод на бьлгарски език,  входни такси. Свободно време и възможност за вечеря. Прибиране в хотела, нощувка.

21 април (неделя) Закуска, освобождаване на хотела.                                                         

Пожелание (срещу доплащане) Отпътуване за площад Таксим - един от най-известните площади на Истанбул. Раположен е в район Бейоглу в европейската част на града, между Златния Рог и Босфора. Смятан е за сърцето на модерен Истанбул, а квартала около него е известен със своите ресторанти, магазини и хотели. Името Таксим означава разпределение. Площадът носи името си от каменния резервоар за вода от Османската епоха, който се намира в този район.Там през 1732 г. по заповед на султан Махмуд I е изградено съоръжение, където главните водни линии от север на Истанбул са се събирали и разклонявали до други части на града. Разходка по ул. „Истиклял“ - най-известната търговска улица в град Истанбул. Тя започва на площад Таксим (Taksim), и завършва в близост до най-старата станция на метрото, което е било второто метро в света, след като било построено лондонското.

Продължаваме с посещение на Кулата Галата също наричана и Кулата на Христа от генуезците и Голямата кула от византийците.

Тя е една от най-забележителните и впечатляващи постройки на Истанбул с огромното си тяло и конусовидно покрития цилиндър, извисяващ се на хълм над небосвода на квартал Галата край Златния рог. Кулата е издигната през 528 г. по времето на император Юстиниан.

В османският период, в различни години, са се намирали хамбари, затвор, морски фар, пожарна кула. Височината й достига 66,90 м. заедно с конусовидния цилиндър отгоре. В миналото е била най – високата структура в града.

Кулата Галата днес е туристическа атракция. До терасата на кулата може да се стигне по стълба, чийто стъпала са 143 на брой или с асансьор. Отгоре се открива невероятна гледка към Босфора и старата част на Истанбул. Горните 3 етажа се използват за ресторант, рецепция и кафе-бар, където можете да се насладите на разкриващия се пейзаж. Цена: 35 евро /човек при записани мин. 15 човека. Цената включва: транспорт, местен лицензиран екскурзовод на български език, входни такси.)                                                                                                                     

Отправяме се  към МОЛ ,,Форум Истанбул” и Аквариум „Sea Life” или МОЛ „Флория“ и „аквариум  Истанбул“.

Туристите, които желаят ще посетят Аквариума, а другите могат да направят шопинг в най-големия МОЛ „Форум Истанбул“, който също се намира в комплекса. Аквариумът „Sea Life” е на три етажа. Водният басейн има площ от 8000 кв. м със 1000кв.м повече от следващият го по-големина в Европа аквариум намиращ се в Барселона. Благодарение на специалните тунели, които са част от съоръжението, посетителите се радват на 270 градусова панорама,  сякаш плуват сред рибите. В „Sea Life“ се намира един от най-дългите подземни водни тунели в света - 80 м.

Входна такса за  аквариума „Sea Life“: 25 евро/човек  при записани минимум 20 човека/.

Отпътуване за Шумен.

Цена при група от минимум 30 човека 395лв/ човек  настанен в двойна или тройна стая;

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, 3 нощувки и 3 закуски в Истанбул – хотел 3*, екскурзовод- представител от турската фирма партньор, мед. застраховка за лица до 65г,  пътни и гранични такси, придружител от Адрина Тур.

 Цената не включва: допълнителни екскурзии и разходи от личен характер,

доплащане за мед. застраховка: за лица от 65г. до 74г по 8 лв/човек; за лица от 75г до 85г по 12 лв/човек.

   Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат в България!!!

 

Допълнителни екскурзии:

Пешеходна обиколка на площад Султан Ахмед – 15 евро/човек;

Посещение на Галатапорт Истанбул – 10 евро /човек;

Посещение на небостъргача Сапфир и Sky RIDE 4D  – 35 евро/човек;

Посещение на двореца Долмабахче и харема – 45 евро/човек;

Посещение на Буюк ада – най-големия от  Принцови острови – 25евро /човек;

Посещение на българската църква  Св. Стефан, Вселенската Патриаршия -25 евро/човек;

Вечеря в ресторант  Гар с шоу програма – 30 евро/човек;

Нощен круиз на кораб по Босфора - 45 евро / човек;

Разходка с корабче по Босфора  – 25 евро/ човек, бонус посещение на парка с лалетата Емирган;

Екскурзия до Азиатската част и пеещите фонтани в МОЛ Water Garden Istanbul - 35 евро/човек  + посещение на джамията Чамлъджа;

Площад Таксим, ул. Истиклял, кулата Галата – 35 евро/човек;

Входна такса аквариум Sea Life или аквариум Истанбул  – 25 евро / човек; 

Входна такса за влизане в Света София - 25 евро/човек;                                         

    Цените на допълнителните екскурзии може да бъдат променени поради периодичното повишаване на входни такси в Турция!

    Начин  и срок на плащане: До 15 февруари 2024 год. - 30% от сумата при записване и доплащане 14 дни преди пътуването!

    Срок за уведомяване при липса на минимален брой записани участници - 5 дни преди пътуването!

     Необходими документи: валидна лична карта или  международен паспорт.

За деца до 18 год., пътуващи без родители или с 1 родител, трябва да носят акт за раждане и нотариално заверена декларация от родителя /ите,  че  е/са съгласни детето да пътува в чужбина /оригиналите + по 2 ксерокопия /.

Забележка: 

*Местата за сядане в автобуса се определят по реда на записване.

        ТУРОПЕРАТОРЪТ си запазва правото на промяна на часовете и последователността на програмата по независещи от него причини!  При промени в цената на горивото, при по-малка численост на групата и  др. обстоятелства, туроператорът си запазва правото на съответна корекция  на пакетната цена!

       ТУРОПЕРАТОРЪТ не носи отговорност за туристи, не допуснати от съответните гранични власти!!!