Ждрелото на Ерма

 

Красотите на Западна България – връх Ком –

ждрелото на река Ерма - Трън

27 - 30  април 2018г     

4 дни / 3 нощувки 

     1 ден - Отпътуване от Шумен  в 6:00ч от бензиностанция ОМV /до Билла/. Поклонение в Етрополски манастир „Св. Троица“ - основан през XIIв. с два параклиса  - „Св. Йоан Кръстител“ и „Св. св. Козма и Дамян“. През XVI – XVIIв манастирът е бил най-голямото духовно средище в Северна България. Възможност за посещение на Исторически музей и музеен комплекс с родната къща на Тодор Живков в Правец. Поклонение в Черепишки манастир „Успение Богородично“ (действащ мъжки манастир обявен за паметник на културата от национално значение); Осеновлашки манастир „Седемте престола“ - историческа и архитектурна стойност представлява старинната манастирска църква „Рождество Пресветая Богородица“, в която под общ покрив са вградени 7 по-малки църкви (престоли).  Настаняване в хотел  3 ⃰ в Берковица, вечеря(пожелание и срещу доплащане).

   2 ден – Закуска. Изкачване на връх Ком(четвъртия по височина връх в западна Стара планина и първенец на Берковската планина), начална точка на най-дългия туристически маршрут в България: Ком – Емине, част от международно трасе. Посещение на „Хайдушки водопади“ - няколко малки водопада с височина 2-3м., които се намират  в рядко красивата долина на Голяма река. Поклонение в Клисурски манастир „Св. Св. Кирил и Методий“ - действащ девически манастир и четвърти  по големина в България.  В светата обител има иконописно ателие, в което сестринство изографисва  икони по традицията на древната Охридска школа  и музей на Църковната история на Видинска епархия. В манастирската обител се намират  Светите нетленни  мощите на Св. Климент Охридски  Чудотворец, Св. великомъченица Екатерина, Св. Варвара  и  Св. Пантелеймон. В двора  се намира летен параклис „ Св. Николай  Мирликийски Чудотворец“. Той е построен върху основите на стария храм. Връщане в хотела в Берковица, вечеря (пожелание срещу доплащане), нощувка.

   3 ден - Закуска, освобождаване на хотела и отпътуване към красивото и живописно ждрело на река Ерма(пешеходен преход по част от Трънската екопътека – около 2 часа). Поклонение в скалния параклис „Св. Петка“  - тайна светиня скрита високо в скалите над град Трън. Ще научите  невероятната  история  на живялата в него българска светица Св. Петка, която и днес лекува болни и пази жителите на града от зли сили. Посещение на музея на историята и създателя на бактерията на българското кисело мляко в Студен извор. Посещение на „Музейна сбирка на бусинската керамика“ в Бусинци с изложбени зали и работни ателиета. Посещение на Власинско езеро в Сърбия – езерото с плаващите острови. Настаняване в хотел 3 ⃰ в Трън, вечеря (пожелание срещу доплащане), нощувка.

   4 ден - Закуска, освобождаване на хотела и отпътуване за Гигински манастир (Черногорски манастир) „Св. Св. Козма и Дамян“ има богата история и датира  от 11-12 век. Някога опожаряван, сега манастирът е изцяло обновен и разширен. Известният с много случаи на изцеления „Църногорски манастир“ се сдобива по чудодеен начин с копие на чудотворната икона на Божията Майка „Всецарица”. Посещение на подземния минен музей в Перник – уникален за Балканския полуостров, където посетителите могат да проследят историята на въгледобива. Отпътуване за Шумен.

         Цена при група минимум 18чов. - 192лв 

               Цена при група минимум 30чов. - 175лв

 

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, 3 нощувки, 3 закуски, ползване на СПА център в хотела в гр. Трън, мед. застраховка, придружител от Адрина Тур.

Цената не включва: 3 вечери (срещу доплащане – заявява се в офиса преди пътуването), входни такси на посещаваните обекти, разходи от личен характер.

Начин на записване: капаро 30% до 28 февруари, доплащане до 17 април 2018г.

Необходими документи: лична карта валидна минимум 6 месеца от датата на връщане!

За деца до 18 год., пътуващи без родители или с 1 родител, трябва да имат оригинал и 2 ксерокопия на нотариално заверена декларация от родителя /ите, че е/са съгласни детето да пътува в чужбина.

Забележка: Местата в автобуса се определят по реда на записване!!! 

Препоръчана екипировка при преходите: удобни туристически обувки или маратонки, раница, яке, шапка и слънчеви очила, слънцезащитен крем, дъждобран, вода.

Входни такси :

Правец:

* Исторически музей - възрастни -2 лв;  учащи и пенсионери -  1лв;

*Музеен комплекс  експозиционна зала и родна къща на Тодор Живков – възрастни -2 лв, учащи и пенсионери -  1лв;

с. Студен извор:

*Музей на киселото мляко - възрастни - 2лв.; пенсионери и учащи - 1 лв.,

За групи (над 20 души) - 1 лв. на човек; беседа  включена в цената;

 с. Бусинци:   

 * Музей на керамиката  - за групи над 10 човека – 1лв,/ човек,  беседа включена в цената

Перник:

*Подземен минен музей  - възрастни  - 4лв ;  учащи, студенти, пенсионери – 2лв; беседа включена в цената;     

        Туроператорът си запазва правото на промяна в последователността на програмата и не носи отговорност за не проведени допълнителни екскурзии по независещи от него причини! Не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти!