Кукерландия 2024

 

Фестивал Кукерландия в Ямбол

Шумен – Ямбол - Кабиле - Шумен 

16 март 2024 г

          Отпътуване от Шумен в 8:00ч. от бензиностанция OMV към гр. Ямбол - свободно време за: поклонение пред чудотворната икона на Св. Георги и други икони в църквата „Св.Георги“; посещение на обекти, разходка и др. Възможност да присъствате на юбилейния 25-ти  международен маскараден фестивал „КУКЕРЛАНДИЯ” - ЯМБОЛ 2024, който отново ще събере кукери, кукове, сурвакари, сирвишкаре, сурати, станчинари, мечкари, песяци, джамалари, камилари, старци, арапи, дервиши, бабугери от цяла България, както и гости от чужбина. По мащаб той е сред най-големите и пищни събития в страната и единственият у нас ежегоден празник на маскарадните игри, провеждан без прекъсване от 2000 година насам, в това число и по време на пандемията.

Интерактивният музей „Безистен“ е водеща туристическа атракция в Ямбол. От 2017 година е сред 100-те национални туристически обекта, под номер 99А. Съществувал през вековете като покрит базар, от 2015 год. Безистенът отваря врати като модерен културно-информационен център, който представя по атрактивен начин богатото културно-историческо наследство на Ямбол и региона. С обособени експозиционни зали на три нива, по неповторим начин там се срещат минало, настояще и бъдеще.

Художествена галерия „ Жорж Папазов” – Ямбол води началото си от 1952 г. като художествен отдел към Исторически музей. Сградата на бившата Синагога е обявена за паметник на културата от 1967 г. и адаптирана за художествена галерия през 1979 г. Общата площ е 2500 кв. м., от които 1700 експозиционна. Галерията притежава фонд над 3500 движими културни ценности.

     Планетариумът в град Ямбол е единствен в югоизточна България и ежегодно през звездната зала преминават хиляди ученици и граждани,  а астрономическата обсерватория и планетариум са утвърдени като единственото място в региона, в което се извършва масова работа по обучение и популяризиране на астрономията и космонавтиката сред всички възрастови групи.

     Изграждането на Музей на бойната слава в Ямбол се свързва със запазване на идентичността на военните подразделения, настанени в града и региона след Освобождението до наши дни. В лапидариума могат да се видят няколко реставрирани танка, щурмови оръдия и уникално самоходно противотанково оръдие, което е едно от шестте запазени в света, попаднало в българската армия, вероятно като трофей по време на сраженията в Унгария или в Австрия, снимкови и документални материали.

Програмата ни продължава в с. Кабиле. Възможност за посещение на Античния град Кабиле обявен за археологически резерват с национално значение.  Възникнал към края на ІІ хил.пр.Хр. край голям култов център на възвишението Зайчи връх. През античността градът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа. Според исторически сведения Кабиле е превзет от Филип Македонски през 341 г. пр.н.е., а по-късно за известно време в него е пребивавал и синът му Александър ІІІ Велики Македонски. През първата половина на ІІІ в. пр.Хр. Кабиле е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. Кабиле е и единственият град във вътрешна Тракия, който имал собствена монетарница, където били отсичани царски и градски емисии в периода ІІІ – ІІ в. пр.Хр.                                                                                                                                                      

Кабиле: древно светилище, тракийски град, съоръжения от римско време, архитектурно-исторически резерват и печат номер 99 от 100-те национални туристически обекта.         

Поклонение в манастир „Рождество на Пресвета Богородица“ Кабиле с аязмо и къпалня. Интересни и вълнуващи са историите за създаването на манастира, а според древните легенди манастирът съществувал от времето на Св. император Константин. Неговата майка Света Елена знаела за лечебните свойства на водата в Кабиленски манастир и често изпращала хора да й носят от нея.

     Отпътуване за Шумен.

Цена при група от минимум 25 човека - 45лв/човек.                      

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, придружител от фирмата.

Цената не включва: входни такси на посещаваните обекти и разходи от личен характер.

Входни такси: Групово посещение при група от минимум 10 желаещи!

АР „Тракийски и античен град Кабиле - възрастни – 6.00 лв.; уч-щи и  възрастни над 65 г. – 3.00 лв.; Обзорна беседа – 10.00 лв;

Исторически музей - възрастни – 5.00 лв.; уч-щи и  възрастни над 65 г. – 4.00 лв.; Обзорна беседа – 10.00 лв;

Безистен - възрастни – 6.00 лв.; уч-щи и  възрастни над 65 г. - 3.00 лв.; Обзорна беседа – 10.00 лв

Галерия „Жорж Папазов“ - възрастни - 3.00 лв.; уч-щи и  възрастни над 65 г. - 1.00 лв.; Обзорна беседа – 10.00 лв;

Планетариум – група до 10 чов – 50 лв за групата; група над 10 чов. - по 5 лв / човек;

Музей на бойната слава - възрастни – 3.00 лв.; уч-щи и възрастни над 65 г. – 2.00 лв.

      Туроператорът си запазва правото на промяна в последователността на програмата и не носи отговорност за непроведени допълнителни екскурзии по независещи от него причини! Не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти!

Не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти!

Inactive Modules

You should publish modules to the "inactive" position and set the Menus to "All", for them to show up on pages where there is no active menu ID. This is a bug/feature of Joomla that causes only menu items in the "All" setting to show up.