Истанбул - църквата на първото число

               „Истанбул е свещен град, безценен изумруд от общото наследство на човечеството в паметта на народите, равен на Рим, Атина и Йерусалим!“

Църквата на първото число в Истанбул -  градът наследник на три империи
 
29 септември – 01 октомври 2023г. 
 
3 дни / 2 нощувки

28 септември (четвъртък) - 22.00 ч. отпътуване от Шумен към Истанбул - града букет от различни култури и архитектурни стилове.

Кратка спирка за закуска и освежаване на „Селим Паша“. Пристигане в Истанбул.

 

29 септември (петък) Пожелание  и срешу допълнително доплащане пешеходна обиколка на площад Султан Ахмед: разглеждане на архитектурното чудо голямата джамия „Света София“ (някога православен храм „Света София“ или „Църква на светата Премъдрост  Божия“), Синята джамия (една от най-известните джамии в Истанбул), Хиподрума, където се намират: Колоната на Константин, Египетския обелиск, Змийската колона и фонтанът на Вилхелм II. Ще видим двореца Топкапъ(отвън). Цена 10евро  на човек /мин. 20 човека. Цената включва – транспорт, местен лицензиран екскурзовод на бьлгарски език.

Програмата ни продължава с посещение  пожелание и срещу допълнително заплащане на небостъргача „Сапфир“ -  най-високата жилищна сграда в Европа, първата екологична сграда на Турция нареждаща се сред най – високите сгради в света. Извисява се на 64 етажа с 174 апартамента. Вертикалните градини правят сградата уникална, двойната фасада позволява достъпа на чист въздух. На последният етаж има панорамна площадка с ресторант и 4D кино. Ще имате възможност да се качите с асансьор до панорамната площадка където дъхът ви ще спре, Истанбул е в краката ви! Цена 35 евро/човек. Цената включва – транспорт, местен лицензиран екскурзовод на български език, входни такси. Свободно време за обяд.

Посещение на Българската църква Св. Стефан и цветните улички на кв. Балат. (Цена 20 евро  на човек /мин. 20 човекаЦената включва – транспорт, местен лицензиран екскурзовод на бьлгарски език).  

Отпътуване към хотела 3 ⃰ в Истанбул, настаняване.

Предлагаме за желаещите  срещу допълнително заплащане вечеря в ресторант „Гар“  с шоу програма,  меню: салата, топли предястия, основно ястие, сезонни плодове и десерт. Неограничено количество безалкохолни и алкохолни напитки-местно производство. Програмата представя традиционния турски фолклор, ориенталски обичаи и танци, диско. Цена 30 евро/човек. Връщане в хотела. Нощувка.

30 септември (събота) Закуска в 8.00 ч. Пожелание и срещу допълнително заплащане разходка с корабче.Тръгване от хотела в 08.45 ч. до пристанище „Еминьоню“, от където ще се качим на корабче за разходка по Босфора  От кораба ще видим новият султански дворец Долмабахче, Чираан Палас – който е бивша султанска резиденция, превърната в един от най-скъпите хотели в света, кварталът Ортакьой,  крепостите Румели Хисар и Анадолу Хисар, Кулата на девицата, кв. Бебек(в превод: детето на Босфора/ окото на Босфора), Арнавуткьой и др. Цена 25евро на човек /при минимум 20 човека. ( Цената включва – транспорт до пристанището и обратно, разходка с корабче в двете посоки и местен лицензиран екскурзовод на български език.)

Бонус: Свободно време за разходка из Египетския пазар за закупуване на чай, подправки, сувенири и др.

Пожелание и срещу доплащане панорамна обиколка (с автобус) и преминаване през въжения мост над протока Босфора в Азиатската част на града, панорамния хълм Чамлъджа и ловния султански дворец  Кючюксу сарай“. Продължаваме за едно от най-красивите места по Босфора – квартал Анадолу Хисар за да разгледаме  ловния дворец на Османските султани – Кючюксу. На мястото, където се вливат единствените рекички в Босфора, султаните построили своята най-красива ловна резиденция - дворецът Гьоксу, известен още и като Кючюксу сарай. Дворецът е типичен пример за османски барок и рококо, с интериор, декориран с ловни сцени.
Отпътуване за най-високия хълм в Истанбул
- Чамлъджа“, посещение на новооткритата джамия Чамлъджа“ - най-голямата в Турция. Огромният религиозен храм, построен в османско-селджукски стил, има капацитет 63 000 души, с 6 минарета и може да се види от почти всяко място в Истанбул.

Ще посетим Мол Watergarden Istanbul в  квартал Аташехир, – най- големият гастрономичен и развлекателен център в Европа. Възможност  да пазарувате в магазините на някои от световно известните и местни марки, като Hugo Boss, Guess, Gucci, Hermes, Lc Waikiki, Victoria's Secret, Zara, Kemal Tanca, Hotic, Altinbas и др. По възможност ще наблюдаваме светлинното шоу на пеещите фонтани. Изключителна хореография на ослепителна вода, светлина, лазерни,  огнени ефекти и музикално шоу. Басейнът е разположен на площ от 5 хиляди кв. метра в сърцето на Watergarden Истанбул и се смята за най-големият басейн в Европа. Цена 35евро/човек при мин. 20 човека. Цената включва – транспорт, местен лицензиран екскурзовод на български език, входни такси. Свободно време и възможност за вечеря. Прибиране по нощно осветения въжен мост над Босфора  към хотела, нощувка.

01 октомври (неделя): Закуска(за желаещите да посетят църквата на 1-вото число, ще бъде осигурена ранна закуска!) „Църквата на първо число”, както я наричат повечето хора или църквата с ключетата се посещава от хиляди хора от цял свят и всички религии на всяко първо число от месеца. Храма е посветен на Дева Мария, но за историята и построяването му се знае твърде малко. Иконите в храма са на възраст повече от 200-300 год. Много от тях са затворени в специални стъклени кутии, които ги предпазват от увреждане.

До входа на църквата хората си купуват ключета (т.нар. „сребърни” и „златни” ключета – всяко по 10 турски лири). С тези ключета символично се отключват иконите в църквата и хората си пожелават желание. За да се сбъдне желанието трябва да отключат  поне една от тези икони. Отключването е символично. Необходимо е просто да докоснете ключа до стъклената кутия с една от иконите. Някои от посетителите влизат в подземната крипта, за да получат и светена вода от малък извор, други стоят и чакат, за да получат благословията на гръцки православен свещеник и осветят своите ключета. Според поверието, след като желанието се сбъдне вярващите трябва да се върнат в храма, за да благодарят на Дева Мария, да оставят ключето отново на първо число на месеца и да почерпят с нещо сладко богомолците в храма. Може да си вземат ново ключе с ново желание. Но връщането на ключето е задължително при сбъдване на желанието. А хората, които връщат ключетата, са стотици!

В 9.30 часа тръгване от хотела.

Отправяме се  към МОЛ ,,Форум Истанбул” и Аквариум „Sea Life”

Туристите, които желаят ще посетят Аквариума, а другите могат да направят своя шопинг в най-големия МОЛ „Форум Истанбул“, който също се намира в комплекса. Аквариумът „Sea Life” е на три етажа. Водният басейн има площ от 8000 кв. м със 1000кв.м повече от следващият го по-големина в Европа аквариум намиращ се в Барселона. Благодарение на специалните тунели, които са част от съоръжението, посетителите се радват на 270-градусова панорама, сякаш плуват сред рибите. В „Sea Life“ се намира един от най-дългите подземни водни тунели в света - 80 м.

Входна такса за  аквариума Sea Life.  Цена 22 евро/човек  за възрастни

Бонус - по път посещение на град Одрин. Отпътуване за Шумен. Пристигане късно вечерта.

Цена: при група от минимум 20 човека  330лв/ човек  настанен в двойна или тройна стая;

           Цена на човек  настанен  в единична стая  ....... лв!

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, 2 нощувки и 2 закуски в Истанбул – хотел 3*, ексурзовод –представител от турската фирма партньор, посещение на Египетски пазар, посещение на „църквата на първото число“, посещение на МОЛ Форум Истанбул, посещение на гр. Одрин, мед. застраховка за лица до 65г, пътни и гранични такси, придружител от Адрина Тур.

Цената не включва: допълнителни екскурзии, разходи от личен характер, доплащане за медицинска застраховка за  лица от 65г. до 74г по 6 лв; лица от 75г до 85г по 9 лв.

       Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат в България!!!

Допълнителни екскурзии:

Пешеходна обиколка на площад Султан Ахмед – 10 евро/човек

Посещение на небостъргача Сапфир и SkyRIDE 4D  – 35 евро/човек

Посещение на българската църква Св. Стефан и квартал Балат  -20евро

Вечеря в ресторант  Гар с шоу програма – 30 евро/човек

Разходка с корабче по Босфора – 25 евро/ човек

Екскурзия до Азиатската част и пеещите фонтани в МОЛ Water Garden Istanbul - 35 евро/човек  + посещение на джамията Чамлъджа

Входна такса аквариум Sea Life – 22 евро човек  

Цените на допълнителните екскурзии може да бъдат променени поради повишаване на входни такси!

    Начин  и срок на плащане: До 11 септември  2023 год. - 30% от сумата при записване и доплащане 14 дни преди пътуването!

    Срок за уведомяване при липса на минимален брой записани участници - 5 дни преди пътуването!

    Необходими документи: валидна лична карта или  международен паспорт.

За деца до 18 год., пътуващи без родители или с 1 родител, трябва да носят акт за раждане и нотариално заверена декларация от родителя /ите,  че  е/са съгласни детето да пътува в чужбина /оригиналите + по 2 ксерокопия /.

Забележка: *Местата за сядане в автобуса се определят по реда на записване.

      ТУРОПЕРАТОРЪТ си запазва правото на промяна на часовете и последователността на програмата по независещи от него причини!  При промени в цената на горивото, при по-малка численост на групата и  др. обстоятелстватуроператорът си запазва правото на съответна корекция  на пакетната цена!

       ТУРОПЕРАТОРЪТ не носи отговорност за туристи, не допуснати от съответните гранични власти!!!

Inactive Modules

You should publish modules to the "inactive" position and set the Menus to "All", for them to show up on pages where there is no active menu ID. This is a bug/feature of Joomla that causes only menu items in the "All" setting to show up.