Странджа 2022

 

Тайнствената и мистична българска и турска Странджа

Шумен - Бръшлян - Малко Търново – водопад Докузак - пещера Дупница (в Турция) - Лозенград- Мишкова нива - Градище - Шумен 

9 - 11 септември 2022 год. – 3 дни / 2 нощувки

 

    1 ден: 6 часа отпътуване от  Шумен към „Свещената планина” Странджа. Настаняване в Чайкови къщи в с. Бръшлян - архитектурен резерват. Възможност за разглеждане (отвън) на забележителностите в Бръшлян (при възможност и отвътре!) – църквата „Св. Димитър”, обявена за архитектурен паметник с национално значение; Килийно училище – архитектурен и културен паметник; Музей на традиционния бит и култура на Бръшлян; Балюва къща – архитектурен и исторически паметник; Отпътуване за Малко Търново – възможност за посещение на Исторически музей, разположен в пет къщи; Природна експозиция; църквата „Успение Богородично” – построена през 1830 год.; католически храм „Св. Троица”  и др., свободно време. Посещение на красивия водопад „Докузак“ в сърцето на Странджа. Самото име "Докузак" означава 9 извора. 

       Връщане в Бръшлян. При възможност и пожелание разходки до параклисите „Св. Пантелеймон” „Св. Марина” и  „Св. Петка”. Нощувка.

  2 ден: Влизане в турската част на планината Странджа, през ГКПП Малко Търново. Пожелание, посещение на пещерата „Дупница“ - оформена преди около 180 милиона години. Пещерата има три входа и цялостната ѝ дължина е 3200 m. Първият вход е Дупница долина, като първите 1000 метра са под вода - реката, която извира от пещерата, е Резовската река. Вторият вход е суха пещера с два отделни входа – единият е 363 m, а другият – 456 m. Третият вход – пещерата Къз – започва със склон от 60 градуса. В пещерата има зала с размери 150 на 60 m.

Районът на Дупница е обявен от турската държава за защитена местност от първа степен. Отворена е за туристи от 2003 год. Пещера „Дупница“ се води като най-дългата пещера в Турция.

   Програмата ни продължава с отпътуване за Лозенград/Къркларели. Свободно време за разходка и покупки в голям открит пазар с разнообразни стоки и в магазините  на Лозенград. Връщане в Бръшлян, нощувка.

  3 ден: Възможност за посещение на тракийското светилище „Мишкова нива” – долмен превърнат в гробница на „херои” (преход около 3 км в едната посока по коларски път с леки наклони). Преход до гробницата на  египетската богинята Бастет - загадъчно място, разположено в подножието на „Градище” (най-високият връх в Българска Странджа – 710 м надморска височина) с водач - преходът е около 2 км в едната посока по коларски път, с леко изкачване в последния участък.

Преход с високопроходими автомобили и водач от Малко Търново, при група от минимум 15 човека цена около 20 лв/ човек. Цената включва: наем на автомобил и шофьор(цената на джиповете не е включена в общата пакетна цена и се заплаща допълнително!), водач и беседи. За водач/обект - по 5,00 лв. на възрастен / 3 лв. за ученици, студенти, пенсионери;                                  

     Отпътуване за  Шумен.    

    Цена: при група от минимум 18 човека – 195 лв/човек 

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, 2 нощувки, мед. застраховка, придружител от фирмата.

Цената не включва: храна, входни такси и беседи на посещаваните обекти, водач, високопроходими автомобили и разходи от личен характер.

Необходими документи за влизане в Турция:

*Валиден международен паспорт

*За деца до 18 год., пътуващи без родители или с 1 родител, трябва да носят акт за раждане и нотариално заверена декларация от родителя /ите, че е/са съгласни детето да пътува в чужбина /оригинал + 2 ксерокопия / към паспорта на детето.       

 

 Входни такси:

Малко Търново:

*Исторически музей - за 3-те сгради на музея - 5.00 лв. + 2 лв за водач за обиколката на обектите в Малко Търново;

*туристически обекти в района на Мишкова нива, Градище по 5,00 лв. на възрастен / 3 лв. за ученици, студенти, пенсионери на 1 обект; Беседа: 10 лв. за цялата група за 1 обект и др.

Бръшлян:

*Килийно училище – 2 лв за възрастни, 1лв за учащи и пенсионери

*музей на открито – 2 лв за възрастни, 1лв за учащи и пенсионери

Турция:

пещера Дупница – 20 лири за възрастни, 10 турски лири за учащи

Начин на плащане: 60лв при записване до 12 август 2022 год. Доплащане до 2 септември 2022г.

Забележка:

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали и с високи токчета или платформи обувки и т.н не са вариант за преходи от този тип/.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Носете суха храна!

Лица над 69 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

ТУРОПЕРАТОРЪТ си запазва правото на промяна в цената и последователността на програмата по независещи от него причини!  Не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти

ТУРОПЕРАТОРЪТ не носи отговорност за туристи, не допуснати от съответните гранични власти!