вр. Руен

ПЪРВЕНЕЦЪТ НА ОСОГОВСКА ПЛАНИНА – ВРЪХ РУЕН

Шумен - Невестино - Кюстендил - връх Руен - манастир „Св. Йоаким Осоговски“(Македония) - Шумен

17 - 20 юни 2021 год. - 4 дни / 3 нощувки

1 ден: 6.00 часа отпътуване от Шумен за Кюстендил – древен град с богата история, града на Владимир Димитров Майстора, на черешите, на топлите минерални извори..... По път ще видите каменния мост – Кадин мост, над р. Струма в с. Невестино. Името „Кадин мост“ идва от турското „Кадън кюпраси“ или „Невестин мост“ и е свързано с легендите за построяването му. Пристигане в Кюстендил, местен екскурзовод ще ни разведе из града и ще посетим някои от туристическите забележителности: Регионалният исторически музей „Академик Йордан Иванов“, Архитектурен и археологически резерват „Пауталия – Велбъжд“, римски терми, Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“, Митрополитска църква „Успение Богородично” и др. Настаняване в хотел 3*, свободно време, нощувка.

2 ден: Закуска. Изкачване на връх Руен (2252 м) - най-високият връх в Осоговската планина. Нарежда се на пето място по височина сред планинските върхове в България, един от 10-те планински първенци и сред 100-те национални туристически обекта. Маршрутът е дълъг за изкачване(13 км в посока), но леснопроходим и с малко стръмни участъци. Подходящ е и за велосипедисти. Ще се насладите на невероятни и пленителни гледки до където ви стигне погледа. При покоряването на Осоговския първенец, ще видите още 7 други върхове. Произходът на името на върха не е точно изяснен. Според старославянските календари с „Руен" се означава месец септември, а според други - в смисъл на червено, узряло. Фактът е, че есенно време, зеленият цвят на масива бързо се сменя с ярко червен от почервенелите листа на боровинките. Свободно време, нощувка.

3 ден: Закуска. Свободно време. Поклонение в Осоговски манастир „Св. Йоаким“ край Крива паланка, Македония. Чудно красиво място. Предполага се, че обителта е основана през 12 век, като по това време и местният свещеник Теофан препогребал в манастирската църква мощите на светеца, които до тогава били съхранявани в пещера. За Свети Йоаким се знае, че е ученик на покровителя на България Св. Иван Рилски. И до днес в манастирската църква може да се поклоните пред мощите на Св. Йоаким, а в по-малка църква има лековито аязмо. Свободно време за разглеждане на комплекса и за обяд. Връщане в Кюстендил, свободно време. Нощувка.

4 ден: Закуска. Отпътуване за Шумен.

Цена: при група от минимум 30 човека - 208 лв/ човек

при група от минимум 18 човека - 233 лв/ човек

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, 3 нощувки, 3 закуски, мед. застраховка, пътни и гранични такси, планински водач, придружител от фирмата.

Цената не включва: входни такси на посещаваните обекти, 3 обяда и вечери, разходи от личен характер.

Срок за записване и внасяне на депозит в размер на 50лв до 10 март 2021 год, доплащане до 7 юни 2021год.

Забележка:

*Местата за сядане в автобуса се определят по реда на записване.

*Желаещите да пътуват трябва да се съобразят с противоепидемичните мерки – да носят със себе си маски и дезинфектант за лично ползване.

Осогово се намира в гранична зона и е обект на охрана от Гранична полиция. При посещение на планината е задължително да носите със себе си лична карта или паспорт!!!

Необходими документи за влизането в Македония: Пътува се с валидна лична карта или задграничен паспорт!

ТУРОПЕРАТОРЪТ не носи отговорност за туристи, не допуснати от съответните гранични власти!

За деца до 18 год., пътуващи без родители или с 1 родител, трябва да имат оригинал и 2 ксерокопия на нотариално заверена декларация от родителя /ите, че е/са съгласни детето да пътува в чужбина.

Входни такси на обектите:

Кюстендил:

обходен билет- възр – 6 лв/ чов; пенсионери и учащи – 2 лв;

*Исторически музей: възрастни - 3.00 лв. учащи и пенсионери – 2.00 лв.; беседа 6 лв

*Изложбена зала в джамия ”Ахмед бей” възрастни - 3.00 лв. учащи и пенсионери – 2.00 лв.; беседа 6 лв

*Музей “ Емфиеджиева къща” възрастни - 3.00 лв. учащи и пенсионери – 2.00 лв.; беседа 6 лв

*Къща музей “Димитър Пешев” възрастни - 3.00 лв. учащи и пенсионери – 2.00 лв.; беседа 6 лв

*Музеен комплекс "Св. Георги" възрастни - 3.00 лв. учащи и пенсионери – 2.00 лв.; беседа 6 лв

за групови посещения /над 10 лица/ на всички музейни експозиции (три или повече): възрастни - 5.00 лв.; учащи и пенсионери – 2.00 лв.

*Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора” възрастни - 4 лв.,учащи и пенсионери - 2 лв.; групи над 10 човека: възрастни – 2.00 лв.; ученици, студенти, пенсионери и деца – 1.00 лв.; беседа – 6.00 лв.

Цените на входните такси са на човек, а на беседите за група.

Туроператорът си запазва правото на промяна в последователността на програмата и не носи отговорност за непроведени допълнителни екскурзии по независещи от него причини! Не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти!