Сърница

Сърница – чаровницата на язовир Доспат

Шумен - Цепина - Дорково - Костандово - Батак - Сърница - Сатовча - Долен – Долно Дряново – Хаджи Димово – Добринище – Белица - Шумен 

1- 3 ноември  2019 год. – 3 дни / 2 нощувки

 

    1 ден: 6 часа отпътуване от  Шумен към една от последните средновековни български крепости „Цепина“ - внушителна и свързана с тъжната участ на една френска принцеса. Посещение на Палеонтологичен музей в родопското село Дорково. Поклонение в една от най-големите църква в тази част на Родопите – „Св. Пророк  Илия“. Програмата ни продължава с посещение на цех за ръчно тъкани килими в Костандово, където по стари технологии,  се създават уникални произведения на изкуството. Килимите се тъкат по поръчка и се изнасят в чужбина, предимно за Великобритания и САЩ.  Кратка почивка в гр. Батак с възможност за поклонение в църквата „Света Неделя“, свидетел на трагичните събития по време на Априлското въстание и др. Настаняване в хотел  в Сърница край язовир Доспат - вторият по големина язовир в страната. Вечеря, нощувка.  

  2 ден: Закуска, фотопауза край язовир Доспат. Отпътуване за неврокопското село Сатовча и възрожденска църква „Света Неделя“ - построена набързо, през далечната 1844 год., само за месец с денонощен  труд на християни и мюсюлмани. Поклонение пред чудотворната икона на Св. Стилиян -Детепазител (има общо 3 чудотворни икони на Св. Стилиян - в село Сатовча, в Рилския манастир и в Бачковския манастир). Продължаваме към село Долен - един от архитектурните шедьоври на Родопите с къщи накацали по стръмните склонове около реката, строени от ковачевски майстори и уникални по своята архитектура и стил. Разделени от тесни и стръмни калдъръмени улички отвеждат гостите на Долен  в отминалите времена... Сред забележителностите в селото е и църквата „Св. Никола”, построена през 1834 г. заедно с килийно училище, която впечатлява с иконостаса и иконите си. Долен е предпочитана дестинация от туристите, които търсят спокойствие и контакт с природата. Посещение и пешеходна разходка( около 3 часа) на ландшафтно-историческия парк в местността „Градище“ край село Долно Дряново. Местността е удивително красива, дълбоко прорязана от реката, която е създала дълбок каньон. Разглеждане на скалните феномени, гигантските каменни глави, ритуалните площадки, останките от старата крепост и прекрасните гледки. Отпътуване за Хаджидимово, поклонение пред чудотворната икона на Св.Вмчк. Георги в манастир „Св. Георги“. Връщане в хотела, вечеря, нощувка.

  3 ден: Закуска,  освобождаване на хотела. Отпътуване за Добринище, от където с нает местен транспорт ще се придвижим до неголемия Обидимски манастир "Св.Панталеймон" построен през 1914г.  чрез пророчески сън. Манастира има интересна история и там се намира може би една от най-редките икони на Света Богородица в цял ръст с младенеца, заедно със Свети Пантелеймон и Св. Атанасий. Продължаваме към Парк за танцуващи мечки край Белица. Автобуса остава на паркинг от където продължаваме пеша около 15 мин. за да влезем в парка, а обиколката в парка продължава 30-40 мин. В парка са настанени 23 броя мечки.

        Отпътуване за  Шумен.    

   Цена: при група от минимум 30 човека – 165 лв/човек
                  при група от минимум 18 човека – 182 лв/човек

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, 2 нощувки, 2 закуски, 2 вечери, транспорт до Обидимски м-р, мед. застраховка, придружител от фирмата.

Цената не включва: входни такси и беседи на посещаваните обекти, разходи от личен характер.      

Входни такси:

крепости „Цепина“ и Дорково м-й: - 5лв за възрастни, 3лв за деца до 18 год; при група над 15 чов: 4.50лв за възрастни, 2.50лв за деца до 18 год;

цех за килими: 3 лв./човек

„Градище“ – 2лв/ човек с включена беседа

Парк „Белица“ - 6лв за възрастни, 3лв за деца до 18 год; при група над 10 чов: 4лв за възрастни, 2лв за деца до 18 год;

Начин на плащане: 60 лв при записване до 15 октомври 2019 год. Доплащане до 25 октомври.

Забележка:

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н не са вариант за преходи от този тип/.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Лица над 69 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

ТУРОПЕРАТОРЪТ си запазва правото на промяна в цената и последователността на програмата по независещи от него причини!  Не носи отговорност при промяна на входните такси на посещаваните обекти.