Истанбул 2024

        „Истанбул е свещен град, безценен изумруд от общото наследство на човечеството в паметта на народите, равен на Рим, Атина и Йерусалим!“

Фестивал на лалето  Истанбул -  

град наследник на три империи   

18 април - 21 април 2024г.  

4 дни / 3 нощувки

 

17 април (сряда)  - 22.00 ч. отпътуване от Шумен към Истанбул - града букет от различни култури и архитектурни стилове.

18 април етвъртък)  Пожелание и срещу допълнително заплащане пешеходна обиколка в квартал Султан Ахмед: разглеждане на архитектурното чудо голямата джамия „Света София“ (някога православен храм „Света София“ или „Църква на светата Премъдрост  Божия“) – разглеждане само отвън, желаещите да влязат вътре трябва да заплатят входна такса 25 евро/човек ; (една от най-известните джамии в Истанбул); Хиподрума, където се намират: Колоната на Константин, Египетския обелиск, Змийската колона и фонтанът на Вилхелм II. Ще видим двореца Топкапъ(отвън)  – 15 евро  на човек /при минимум 15 човека. Цената включва: транспорт и местен лицензиран екскурзовод на български език.

Пожелание и срещу допълнително заплащане пътуване с автобуса до пристанище, от където ще се качим на корабче за разходка по Босфора и посещение на Египетския пазар. От кораба ще видим новият султански дворец Долмабахче“; „Чираан Палас“(който е бивша султанска резиденция, превърната в един от най-скъпите хотели в света); кварталът Ортакьой“;  крепостите Румели Хисар и Анадолу Хисар“; Кулата на девицата, кв. Бебек (в превод  детето на Босфора/окото на Босфора); Арнавуткьой и др. Цена: 25 евро на човек /при мин. записани 15 чов. /Цената включва – транспорт до пристанището и обратно, разходка с корабче в двете посоки и местен лицензиран екскурзовод на български език.

Пожелание и срещу допълнително заплащане посещение на небостъргача „Сапфир“ -  най-високата жилищна сграда в Европа, първата екологична сграда на Турция нареждаща се сред най - високите сгради в света. Извисява се на 64 етажа с 174 апартамента. Вертикалните градини правят сградата уникална, двойната фасада позволява достъпа на чист въздух. На последният етаж има панорамна площадка с ресторант и 4D кино. Ще имате възможност да се качите с асансьор до панорамната площадка където дъхът ви ще спре, Истанбул е в краката ви! Цена  35 евро/човек. Цената включватранспортместен лицензиран екскурзовод на български език, входни такси). 

Посещение на парка „Емирган“- бонус от фирмата. Свободно време да се насладите на феерията от цветове и аромати на милионите лалета!

Посещение  на  Галатапорт  Истанбул - превърнат в квартал на културата, изкуствата, пазаруването и гастрономията. Стотиците магнолии, маслинови дръвчета, удобства за отдих на открито и интересните архитектурни решения спомагат това място да стане любимо за разходки край Босфора. Цена: 10 евро на човек, при мин. записани 15 чов.  Цената включва: транспорт, местен лицензиран екскурзовод на български език. Свободно време за шопинг из многобройните магазини на световни марки и вечеря в някой от ресторантите, предлагащи различни видове кухня.

  Настаняване в хотел  3*.  Свободно време. Нощувка.

19 април (петък ) - Закуска. Пожелание и срещу допълнително заплащане  посещение на двореца Долмабахче и харема. Цена: 4евро/човек при мин. записани 15 чов./ Цената включва: транспорт, местен лицензиран екскурзовод на бьлгарски език, входни такси.

Пожелание и срещу допълнително заплащане  посещение на най-големия от Принцовите острови „Буюк  ада“. Цена:  25 евро / човек  при мин. записани 15 чов. /Цената включва: транспорт,  пътуване с корабче до острова и обратно, разходка с електромобил  по улиците на острова  и местен лицензиран екскурзовод на български език. Принцовите острови са група острови  близо до брега на Истанбул в Мраморно море. Има общо 9 острова, но четири са най-посещавани. 
Островите имат много интересна и тъжна история. Те са били обитавани от принцове в изгнание от Византийската империя, а по-късно и от членове на османското кралско семейство, поради което са били наричани „Принцовите острови“. Интересен факт е, че 
там не се допускат никакви моторни превозни средства, освен служебни и велосипеди.

Предлагаме за желаещите  вечеря в ресторант „Гар“  с шоу програма.  Меню: салата, топли предястия, основно ястие, сезонни плодове и десерт. Неограничено количество безалкохолни и алкохолни напитки-местно производство. Програмата представя традиционния турски фолклор, ориенталски обичаи и танци, диско. (Цена 30 евро/човек)

или

Нощен круиз на кораб по Босфора с програма, вечеря и неограничено количество безалкохолни и алкохолни напитки-местно производство. Цена: 45 € /човек. Цената включва:  транспорт,програма и вечеря.

Връщане в хотела. Нощувка.

20 април (събота) Закуска. Посещение на Българската църква  „Св. Стефан  известна като Желязната църква, Вселенската  Патриаршия  и църквата „Св. Георги Победоносец“.  В храма се пазят и мощите на Света великомъченица Евфимия Всехвална, Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст и др Движим се в кварталите „Балат“ и „Фенер“ с причудлива архитектура, разноцветни къщи, малки ресторанти и кафенета. Цена: 25 евро  на човек, при мин. записани 15 чов. Цената включватранспортместен лицензиран екскурзовод на български език.

Пожелание и срещу допълнително заплащане  панорамна обиколка (с автобус) и преминаване през въжения мост над протока „Босфора“ в Азиатската част на градаПосещение на най-голямата  джамия в Турция  ,,джамията Чамлъджа“  и  ловния султански дворец Кючюксу сарай“.  Огромният религиозен храм, построен в османско-селджукски стил, има капацитет 63 000 души. Джамията е с 6 минарета и може да се види от почти всяко място в Истанбул.
Продължава
ме за едно от най-красивите места по Босфора – квартала Анадолу Хисар за посещение на ловния дворец на Османските султани - Кючюксу.
На мястото, където се вливат единствените рекички в Босфора, султаните построили своята най-красива ловна резиденция – дворецът 
Гьоксу, известен още и като Кючюксу сарай. Дворецът е типичен пример за османски барок и рококо, и с интериор, декориран с красиви ловни сцени.

Ще посетим и Мол Watergarden Istanbul в квартал Аташехир – най-големият гастрономичен и развлекателен център в Европа. Възможност  да пазарувате в магазините на някои от световно известните и местни марки, като Hugo Boss, Guess, Gucci, Hermes, Lc Waikiki, Victoria's Secret, Zara, Kemal Tanca, Hotic, Altinbas и др. По възможност ще наблюдаваме светлинното шоу на пеещите фонтани. Изключителна хореография на ослепителна вода, светлина, лазерни,  огнени ефекти и музикално шоу. Басейнът е разположен на площ от 5 хиляди  кв. метра в сърцето на Watergarden Истанбул и се смята за най-големият басейн в Европа. Цена: 35 евро на човек при записани мин15 чов./ Цената включва: транспорт, местен лицензиран екскурзовод на бьлгарски език,  входни такси. Свободно време и възможност за вечеря. Прибиране в хотела, нощувка.

21 април (неделя) Закуска, освобождаване на хотела.                                                         

Пожелание (срещу доплащане) Отпътуване за площад Таксим - един от най-известните площади на Истанбул. Раположен е в район Бейоглу в европейската част на града, между Златния Рог и Босфора. Смятан е за сърцето на модерен Истанбул, а квартала около него е известен със своите ресторанти, магазини и хотели. Името Таксим означава разпределение. Площадът носи името си от каменния резервоар за вода от Османската епоха, който се намира в този район.Там през 1732 г. по заповед на султан Махмуд I е изградено съоръжение, където главните водни линии от север на Истанбул са се събирали и разклонявали до други части на града. Разходка по ул. „Истиклял“ - най-известната търговска улица в град Истанбул. Тя започва на площад Таксим (Taksim), и завършва в близост до най-старата станция на метрото, което е било второто метро в света, след като било построено лондонското.

Продължаваме с посещение на Кулата Галата също наричана и Кулата на Христа от генуезците и Голямата кула от византийците.

Тя е една от най-забележителните и впечатляващи постройки на Истанбул с огромното си тяло и конусовидно покрития цилиндър, извисяващ се на хълм над небосвода на квартал Галата край Златния рог. Кулата е издигната през 528 г. по времето на император Юстиниан.

В османският период, в различни години, са се намирали хамбари, затвор, морски фар, пожарна кула. Височината й достига 66,90 м. заедно с конусовидния цилиндър отгоре. В миналото е била най – високата структура в града.

Кулата Галата днес е туристическа атракция. До терасата на кулата може да се стигне по стълба, чийто стъпала са 143 на брой или с асансьор. Отгоре се открива невероятна гледка към Босфора и старата част на Истанбул. Горните 3 етажа се използват за ресторант, рецепция и кафе-бар, където можете да се насладите на разкриващия се пейзаж. Цена: 35 евро /човек при записани мин. 15 човека. Цената включва: транспорт, местен лицензиран екскурзовод на български език, входни такси.)                                                                                                                     

Отправяме се  към МОЛ ,,Форум Истанбул” и Аквариум „Sea Life” или МОЛ „Флория“ и „аквариум  Истанбул“.

Туристите, които желаят ще посетят Аквариума, а другите могат да направят шопинг в най-големия МОЛ „Форум Истанбул“, който също се намира в комплекса. Аквариумът „Sea Life” е на три етажа. Водният басейн има площ от 8000 кв. м със 1000кв.м повече от следващият го по-големина в Европа аквариум намиращ се в Барселона. Благодарение на специалните тунели, които са част от съоръжението, посетителите се радват на 270 градусова панорама,  сякаш плуват сред рибите. В „Sea Life“ се намира един от най-дългите подземни водни тунели в света - 80 м.

Входна такса за  аквариума „Sea Life“: 25 евро/човек  при записани минимум 20 човека/.

Отпътуване за Шумен.

Цена при група от минимум 30 човека 395лв/ човек  настанен в двойна или тройна стая;

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, 3 нощувки и 3 закуски в Истанбул – хотел 3*, екскурзовод- представител от турската фирма партньор, мед. застраховка за лица до 65г,  пътни и гранични такси, придружител от Адрина Тур.

 Цената не включва: допълнителни екскурзии и разходи от личен характер,

доплащане за мед. застраховка: за лица от 65г. до 74г по 8 лв/човек; за лица от 75г до 85г по 12 лв/човек.

   Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат в България!!!

 

Допълнителни екскурзии:

Пешеходна обиколка на площад Султан Ахмед – 15 евро/човек;

Посещение на Галатапорт Истанбул – 10 евро /човек;

Посещение на небостъргача Сапфир и Sky RIDE 4D  – 35 евро/човек;

Посещение на двореца Долмабахче и харема – 45 евро/човек;

Посещение на Буюк ада – най-големия от  Принцови острови – 25евро /човек;

Посещение на българската църква  Св. Стефан, Вселенската Патриаршия -25 евро/човек;

Вечеря в ресторант  Гар с шоу програма – 30 евро/човек;

Нощен круиз на кораб по Босфора - 45 евро / човек;

Разходка с корабче по Босфора  – 25 евро/ човек, бонус посещение на парка с лалетата Емирган;

Екскурзия до Азиатската част и пеещите фонтани в МОЛ Water Garden Istanbul - 35 евро/човек  + посещение на джамията Чамлъджа;

Площад Таксим, ул. Истиклял, кулата Галата – 35 евро/човек;

Входна такса аквариум Sea Life или аквариум Истанбул  – 25 евро / човек; 

Входна такса за влизане в Света София - 25 евро/човек;                                         

    Цените на допълнителните екскурзии може да бъдат променени поради периодичното повишаване на входни такси в Турция!

    Начин  и срок на плащане: До 15 февруари 2024 год. - 30% от сумата при записване и доплащане 14 дни преди пътуването!

    Срок за уведомяване при липса на минимален брой записани участници - 5 дни преди пътуването!

     Необходими документи: валидна лична карта или  международен паспорт.

За деца до 18 год., пътуващи без родители или с 1 родител, трябва да носят акт за раждане и нотариално заверена декларация от родителя /ите,  че  е/са съгласни детето да пътува в чужбина /оригиналите + по 2 ксерокопия /.

Забележка: 

*Местата за сядане в автобуса се определят по реда на записване.

        ТУРОПЕРАТОРЪТ си запазва правото на промяна на часовете и последователността на програмата по независещи от него причини!  При промени в цената на горивото, при по-малка численост на групата и  др. обстоятелства, туроператорът си запазва правото на съответна корекция  на пакетната цена!

       ТУРОПЕРАТОРЪТ не носи отговорност за туристи, не допуснати от съответните гранични власти!!!

 

Inactive Modules

You should publish modules to the "inactive" position and set the Menus to "All", for them to show up on pages where there is no active menu ID. This is a bug/feature of Joomla that causes only menu items in the "All" setting to show up.