Истанбул 2023

        „Истанбул е свещен град, безценен изумруд от общото наследство на човечеството в паметта на народите, равен на Рим, Атина и Йерусалим!“

Фестивал на лалето  Истанбул -  

град наследник на три империи   

20 април - 23 април 2022г.  

4 дни / 3 нощувки

 

19 април (сряда)  - 22.00 ч. отпътуване от Шумен към Истанбул - града букет от различни култури и архитектурни стилове.

20 април етвъртък )  Пожелание и срещу допълнително заплащане пешеходна обиколка в квартал Султан Ахмед: разглеждане на архитектурното чудо голямата джамия „Света София“ (някога православен храм „Света София“ или „Църква на светата Премъдрост  Божия“), Синята джамия (една от най-известните джамии в Истанбул)Хиподрума, където се намират: Колоната на Константин, Египетския обелиск, Змийската колона и фонтанът на Вилхелм II. Ще видим двореца Топкапъ(отвън). )  – 5 евро  на човек /при минимум 15 човека. Цената включва – транспортместен лицензиран екскурзовод на български език.   

Посещение  на  Галатапорт Истанбул - превърнат в квартал на културата, изкуствата, пазаруването и гастрономията. Стотиците магнолии, маслинови дръвчета, удобства за отдих на открито и интересните архитектурни решения спомагат това място да стане любимо за разходки край Босфора. 10 евро на човек /мин. 15 чов.  Цената включва – транспорт, местен лицензиран екскурзовод на български език. Свободно време за шопинг из многобройните магазини на световни марки и обяд в някой от ресторантите, предлагащи различни видове кухня.

Пожелание и срещу допълнително заплащане пътуване с автобус до пристанище „Кабаташ“(или друго пристанище), от където ще се качим на корабче за разходка по Босфора и посещение на парка „Емирган“. Свободно време да се насладите на феерията от цветове и аромати на милионите лалета! - 25 евро на човек /при мин. 15 чов. / Цената включва – транспорт до пристанището и обратно, разходка с корабче в двете посоки и местен лицензиран екскурзовод на български език./  От кораба ще видим новият султански дворец ДолмабахчеЧираан Палас – който е бивша султанска резиденция, превърната в един от най-скъпите хотели в света, кварталът Ортакьой,  крепостите Румели Хисар и Анадолу Хисар, Кулата на девицата, кв. Бебек( в превод  детето на Босфора/ окото на Босфора), Арнавуткьой и др.

  Настаняване в хотел 3 ⃰  .  

Пожелание и срещу допълнително заплащане посещение на небостъргача „Сапфир“  най-високата жилищна сграда в Европа, първата екологична сграда на Турция нареждаща се сред най - високите сгради в света. Извисява се на 64 етажа с 174 апартамента. Вертикалните градини правят сградата уникална, двойната фасада позволява достъпа на чист въздух. На последният етаж има панорамна площадка с ресторант и 4D кино. Ще имате възможност да се качите с асансьор до панорамната площадка където дъхът ви ще спре, Истанбул е в краката ви! Цена  30 евро/човекЦената включва – транспортместен лицензиран екскурзовод на български език, входни такси.)  Свободно време за вечеря. Нощувка.

21 април (петък ) - Закуска. Пожелание и срещу допълнително заплащане  посещение на двореца Долмабахче и харема 3евро/човек при мин. 15 чов./ Цената включва – транспорт, местен лицензиран екскурзовод на бьлгарски език, входни такси.

Пожелание и срещу допълнително заплащане  посещение на най-големия от Принцовите острови „Буюк  ада“ - 25 евро / човек  при мин. 15 чов./ Цената включва транспорт,  пътуване с корабче до острова и обратно, разходка с електромобил  по улиците на острова  и местен лицензиран екскурзовод на български език. Принцовите острови са група острови близо до брега на Истанбул в Мраморно море. Има общо 9 острова, но четири са най-посещавани . 
Островите имат много интересна и тъжна история. Те са били обитавани от принцове в изгнание от Византийската империя, а по-късно и от членове на османското кралско семейство, поради което са били наричани „Принцовите острови“. Интересен факт е, че 
там не се допускат никакви моторни превозни средства, освен служебни, велосипеди.

Предлагаме за желаещите  вечеря в ресторант „Гар“  с шоу програма,  меню: салата, топли предястия, основно ястие, сезонни плодове и десерт. Неограничено количество безалкохолни и алкохолни напитки-местно производство. Програмата представя традиционния турски фолклор, ориенталски обичаи и танци, диско. (Цена 30 евро/човек).  Връщане в хотела. Нощувка.

22 април (събота) Закуска. Предлагаме ви пожелание и срещу допълнително заплащане посещение на  двореца Текфур - единственият оцелял дворец от Византийския императорски дворцов комплекс в Истанбул, известен също като „императорската къща“. Наричат го още „Дворецът на Багренородния (на Порфирогента)“ или както е наричан от турците Текфур-сарай (дворецът на християнския владетел) е построен в края на ХІІІ – нач. на ХІVв. за резиденция на Константин Палеолог – син на император Михаил VІІІ Палеолог. Сградата се намира между външните и вътрешните крепостни стени в северозападния край на града и е била част от представителните постройки на Влахернския дворцов комплекс. Дворецът, който е бил използван и като работилница за стъкло и плочки през османския период, спечели заслужена репутация с квалифицираните произведения, произведени там. Фасадата на двореца е богато декорирана от редуващи се пояси и геометрични фигури от тухли и мрамор.
Програмата ни продължава с посещение на Българската църква  „Св. Стефан  известна като Желязната църква, Вселенската  Патриаршия  и църквата „Св. Георги Победоносец“.  В храма се пазят и мощите на Света великомъченица Евфимия Всехвална, Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст и др. – 20 евро  на човек /мин. 15 човЦената включва – транспортместен лицензиран екскурзовод на бьлгарски език, входни такси. Движим се в кварталите „Балат“ и „Фенер“ с причудлива архитектура, разноцветни къщи, малки ресторанти и кафенета.
 

 Панорамна обиколка (с автобус) и преминаване през въжения мост над протока Босфора в Азиатската част на града, панорамния хълм Чамлъджа(най-високия 500м надморска височина) и ловния султански дворец Кючюксу сарай. Посещение на най-голямата джамия в Турция -,,джамията Чамлъджа“Огромният религиозен храм, построен в османско-селджукски стил, има капацитет 63 000 души. Джамията е с 6 минарета и може да се види от почти всяко място в Истанбул.
Продължаване за едно от най-красивите места по Босфора – квартала Анадолу Хисар за посещение на ловния дворец на Османските султани - Кючюксу.
На мястото, където се вливат единствените рекички в Босфора, султаните построили своята най-красива ловна резиденция – дворецът Гьоксу, известен още и като Кючюксу сарай. Дворецът е типичен пример за османски барок и рококо, и с интериор, декориран с красиви ловни сцени.

Ще посетим Мол Watergarden Istanbul в  квартал Аташехир, – най- големият гастрономичен и развлекателен център в Европа. Възможност  да пазарувате в магазините на някои от световно известните и местни марки, като Hugo Boss, Guess, Gucci, Hermes, Lc Waikiki, Victoria's Secret, Zara, Kemal Tanca, Hotic, Altinbas и др. По възможност ще наблюдаваме светлинното шоу на пеещите фонтани. Изключителна хореография на ослепителна вода, светлина, лазерни,  огнени ефекти и музикално шоу. Басейнът е разположен на площ от 5 хиляди кв. метра в сърцето на Watergarden Истанбул и се смята за най-големият басейн в Европа. – 35евро на човек при мин. 15 чов./ Цената включва – транспорт, местен лицензиран екскурзовод на бьлгарски език.  входни такси. Свободно време и възможност за вечеря. Прибиране в хотела, нощувка.

23 април (неделя) Закуска, освобождаване на хотела. Отправяме се  към МОЛ ,,Форум Истанбул” и Аквариум „Sea Life”

Туристите, които желаят ще посетят Аквариума, а другите могат да направят шопинг в най-големия МОЛ „Форум Истанбул“, който също се намира в комплекса. Аквариумът „Sea Life” е на три етажа. Водният басейн има площ от 8000 кв. м със 1000кв.м повече от следващият го по-големина в Европа аквариум намиращ се в Барселона. Благодарение на специалните тунели, които са част от съоръжението, посетителите се радват на 270-градусова панорама - сякаш плуват сред рибите. В „Sea Life“ се намира един от най-дългите подземни водни тунели в света - 80 м.

Входна такса за  аквариума Sea Life. (Цена 20 евро/човек  при минимум 20 човека/.

Отпътуване за Шумен.

Цена при група от минимум 30 човека 379лв/ човек  настанен в двойна или тройна стая;

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, 3 нощувки и 3 закуски в Истанбул – хотел 3*, ексурзовод- представител от турската фирма партньор, мед. застраховка за лица до 65г,  пътни и гранични такси, придружител от Адрина Тур.

 Цената не включва: допълнителни екскурзии и разходи от личен характер,

доплащане за мед. застраховка: за лица от 65г. до 74г по лв; за лица от 75г до 85г по 12 лв.

   Всички допълнителни екскурзии са с включени входни такси!!!

   Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат в България!!!

Допълнителни екскурзии:

Пешеходна обиколка на площад Султан Ахмед – 5 евро/човек;

Посещение на Галатапорт Истанбул – 10 евро /човек;

Посещение на небостъргача Сапфир и SkyRIDE 4D  – 30 евро/човек;

Посещение на двореца Долмабахче и харема – 35 евро/човек;

Посещение на Буюк ада – най-големия от  Принцови острови – 25евро /човек;

Посещение на двореца Текфур, българската църква  Св. Стефан, Вселенската Патриаршия -20 евро/човек;

Вечеря в ресторант  Гар с шоу програма – 30 евро/човек;

Разходка с корабче по Босфора  – 25 евро/ човек, бонус посещение на парка с лалетата Емирган;

Екскурзия до Азиатската част и пеещите фонтани в МОЛ Water Garden Istanbul - 35 евро/човек  + посещение на джамията и хълма  Чамлъджа;

Входна такса аквариум Sea Life – 20 евро / човек ;   

Цените на допълнителните екскурзии може да бъдат променени поради повишаване на входни такси!

    Начин  и срок на плащане: До 15 февруари 2023 год. - 30% от сумата при записване и доплащане 14 дни преди пътуването!

    Срок за уведомяване при липса на минимален брой записани участници - 5 дни преди пътуването!

 Необходими документи: валидна лична карта или  международен паспорт.

За деца до 18 год., пътуващи без родители или с 1 родител, трябва да носят акт за раждане и нотариално заверена декларация от родителя /ите,  че  е/са съгласни детето да пътува в чужбина /оригиналите + по 2 ксерокопия /.

Забележка: *Местата за сядане в автобуса се определят по реда на записване.

        ТУРОПЕРАТОРЪТ си запазва правото на промяна на часовете и последователността на програмата по независещи от него причини!  При промени в цената на горивото, при по-малка численост на групата и  др. обстоятелстватуроператорът си запазва правото на съответна корекция  на пакетната цена!

       ТУРОПЕРАТОРЪТ не носи отговорност за туристи, не допуснати от съответните гранични власти!!!