Априлци и Велико Търново

 

Празник на сланината и греяната ракия в Априлци

Шумен -Априлци - Арбанаси - Велико Търново  - Шумен

22 - 23 февруари 2020 год.

  2 дни / 1 нощувка           

 

1 ден - 07.00 ч Отпътуване от Шумен от бензиностанция OMV за Априлци. Ще имате възможност да се присъедините към любимия на всички жители и гости на град Априлци празник на сланината и греяната ракия. Празник, въплътил в себе си пъстротата на селския бит и култура, превърнал се в традиция в това райско кътче в сърцето на Стара планина. Празникът, както всяка година, ще се проведе на площада в центъра на града. Той е организиран за първи път през 2011 година с цел опазване на старите български традиции чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор.

Събитието през годините намери свои радетели, последователи и съмишленици в цялата страна, които превръщат площада в трибуна на неизчерпаема жизнерадост и неповторимост. Всички посетители имат възможност да вкусят от т.нар. "Бабината гозба", приготвена от 30 кг. сланина, 500 яйца и 30 кг. праз лук, приготвена в "големия чорбаджийски тиган". Отпътуване за комплекс Лесопарка (край Арбанаси), настаняване, нощувка.

2 ден - Закуска. Възможност за поклонение в Лясковски манастир „Св. Св. Петър и Павел“. Разглеждане на Архитектурен резерват Арбанаси. Възможност за поклонение в двата манастира с чудотворни икони  „Св. Успение Богородично“  и „Св. Никола“. Програмата продължава в старопрестолната столица Велико Търново. Свободно време и възможност за посещение на: Парк  „Мини България“, хълма  „Царевец“, музей на „Възраждане и Учредително събрание”, музей „Затвор”, „Мултимедиен посетителски център Царевград Търнов” - музей на восъчните фигури, параклис „Св. Мина“ разходка по Самоводската чаршия и др. Може да видите Омуртаговата колона в църквата „Св. 40 мъченици“.        Отпътуване за Шумен.     

                  Цена: при минимум 18 чов. - 83лв/ човек  

                              при минимум 30 чов. -  76лв/ човек

Цената включва:

*транспорт с лицензиран автобус;

*1 нощувка  и 1 закуска във ваканционно селище Лесопарка, край Арбанаси

Цената не включва :

* разходи от личен характер;

* входни такси на посещаваните обекти:

Парк  мини България – 10лв. възрастни; 5лв. учащи и пенсионери;

хълм Царевец – 6лв. възрастни;  2лв. учащи; беседа 10лв.;

Мултимедиен посетителски център „Царевград  Търнов“ (музей на восъчните фигури)  - 10лв. за възрастни; 5лв. за учащи и възрастни над 60 год.; беседа 10лв.;

музей на Възраждане и Учредително събрание - 6лв. възрастни; 2лв. учащи; беседа 10лв.;

   Забележка: Местата за сядане в автобуса се определят по реда на записване!

  Туроператорът си запазва правото на промяна в последователността на  програмата и не носи отговорност за промяна на входните такси!