Мердански и Марянски манастир

 

 Храмов празник в Мердански манастир - Марянски манастир - Елена                 

9 март 2019 г.

 

         Отпътуване от Шумен в 6:00ч. от бензиностанция OMV за Храмов празник в Мердански манастир „Св. 40 мъченици”. Манастирът датира от времето на Второто Българско Царство(13в.), а днес е действащ девически. Според легендата е издигнат на мястото, където на 9 март 1230 г. търновският патриарх Йоаникий II посреща тържествено цар Иван Асен II след победата му при Клокотница, станала в деня на празника на св. 40 мъченици. Църквата е издигната през 1853г.                                                                                                                                                  

Отпътуване за Марянски манастир „Свето Преображение Господне”. Според легендите, на сегашното място манастирът е основан към VIII-IX век  и възстановен през 1993 г., а сегашната църква е изградена през 1835 год. Посещение на винарска изба Марян” с дегустация на вино(заплаща се на място, при мин. 15 човека – цена 10лв/човек! Включва: дегустация на 3 вида вина, хапки хляб и кашкавал за замезване, разходка из винарната с беседа).

    Свободно време в гр. Елена и възможност за: поклонение в църквите „Свети Никола”, „Успение на Пресвета Богородица” и „Рождество на Пресвета Богородица”, посещение на Даскалоливницата, Камбуровият хан, Музей по палеонтология (Попниколовата къща), родната къща на Иларион Макариополски и др. В кафе-аператив „Мина”, по стара възрожденска традиция посрещат гостите си с турско кафе, варено на пясък и бяло сладко.

    Отпътуване за Шумен.

            Цена: при минимум 18 човека - 29лв/ човек  

                       при минимум 30 човека- 25лв/ човек  

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, придружител от Адрина Тур.

Цената не включва: входни такси  на посещаваните обекти и разходи от личен характер!

     Групово посещение на обектите се осъществява при минимум 10 желаещи!

Входни такси за групово посещение:

Елена: за всеки музей по отделно - възрастен 2лв, учащи и пенсионери 1лв, беседи 2лв за цялата група; обходен билет за 3 обекта - възрастен 4лв, учащи и пенсионери 2лв, беседи 4лв за цялата група;

Забележка: Местата за сядане в автобуса се определят по реда на записване!

         Туроператорът си запазва правото на промяна в последователността на програмата и не носи отговорност за промяна на входните такси!