Странджа

Странджа – тайнствена и мистична

Шумен - Бръшлян - Малко Търново - Българи - Мишкова нива -  Градище - Пропада - Индипасха - Каменска Бърчина –пещера Св. Марина - Шумен 

30 септември - 03 октомври 2021 год. 

4 дни / 3 нощувки

 

      1 ден: 7 часа отпътуване от  Шумен към „Свещената планина” Странджа. Настаняване в Чайкови къщи в с. Бръшлян - архитектурен резерват. Възможност за разглеждане (отвън) на забележителностите в Бръшлян (при възможност и отвътре!) – църквата „Св. Димитър”, обявена за архитектурен паметник с национално значение; Килийно училище – архитектурен и културен паметник; Музей на традиционния бит и култура на Бръшлян; Балюва къща – архитектурен и исторически паметник; Параклисите „Св. Пантелеймон” „Св. Марина” и  „Св. Петка”. Отпътуване за Малко Търново – възможност за посещение на Исторически музей, разположен в пет къщи; Природна експозиция; църквата „Успение Богородично” – построена през 1830 год.; католически храм „Св. Троица”  и др., свободно време. Връщане в Бръшлян, нощувка.

  2 ден: Възможност за посещение на тракийското светилище „Мишкова нива” – долмен превърнат в гробница на „херои” (преход около 3 км в едната посока по коларски път с леки наклони). Преход до гробницата на  египетската богинята Бастет - загадъчно място, разположено в подножието на „Градище” (най-високият връх в Българска Странджа – 710 м надморска височина) с водач - преходът е около 2 км в едната посока по коларски път, с леко изкачване в последния участък.

Преход с високопроходими автомобили и водач от Малко Търново, при група от минимум 15 човека цена около 15 лв/ човек. Цената включва: наем на автомобил и шофьор(цената на джиповете не е включена в общата пакетна цена и се заплаща допълнително!) и беседи. За водач/обект - по 5,00 лв. на възрастен / 3 лв. за ученици, студенти, пенсионери;

Пожелание и при възможност посещение на тракийски некропол в местността „Пропада”. Преход с високопроходими автомобили и водач от Малко Търново, при група от минимум 15 човека цена около 5 лв/ човек. Цената включва: наем на автомобил и шофьор(цената на джиповете не е включена в общата пакетна цена и се заплаща допълнително!) и беседи. За водач/обект - по 5,00 лв. на възрастен / 3 лв. за ученици, студенти, пенсионери; 4.5 км се пътува с кола, а останалите  900 м се изминават пеша.

 Прибиране в Бръшлян, нощувка.

  3 ден: Възможност за посещение на „Индипасха” (намира се на около 20 км от М. Търново) – тракийско скално оброчище с лековита „жива вода” (аязмо) и „Каменска бърчина” – древно тракийско светилище, където траките посрещали изгрева и изпълнявали своите ритуали. Леко изкачване, около 15 минути, до скалните образувания ( най-интерестните са Каменната гъба и соларните кръгове изсечени в камъните).

Пътува се с високопроходими автомобили и водач от Малко Търново, при група от минимум 15 човека цена около 18 лв/ човек. Цената включва: наем на автомобил и шофьор(цената на джиповете не е включена в общата пакетна цена и се заплаща допълнително!) и беседи. За водач по 5,00 лв. на възрастен / 3 лв. за ученици, студенти, пенсионери. Последните участъци до свещените места - около 1 км се извървяват пеша.                                       

Посещение на красивия водапад „Докузак“ в сърцета на Странджа. Самото име "Докузак" означава 9 извора. 

 4 ден: При възможност посещение на пещера „Св. Марина“ (намира се край с. Сливарово, на около 32 км, пресечен път от М. Търново) с високопроходими автомобили и водач от Малко Търново, при група от минимум 15 човека цена около 27 лв/ човек. Цената включва: наем на автомобил и шофьор(цената на джиповете не е включена в общата пакетна цена и се заплаща допълнително!) и беседи. За водач по 5,00 лв. на възрастен / 3 лв. за ученици, студенти, пенсионери.

  Отпътуване за  Шумен.    

    Цена: при група от минимум 18 човека – 155 лв/човек

Цената включва: транспорт с лицензиран автобус, 3 нощувки, мед. застраховка, придружител от фирмата.

Цената не включва: храна, входни такси и беседи на посещаваните обекти, водач, високопроходими автомобили и разходи от личен характер. 

 Входни такси:

Малко Търново: Исторически музей - за 3-те сгради на музея - 5.00 лв. + 2 лв за водач за обиколката на обектите в Малко Търново;

туристически обекти в района на Мишкова нива, Градище, Пропада, Индипасха, Каменска бърчина, пещера „Св. Марина“ - по 5,00 лв. на възрастен / 3 лв. за ученици, студенти, пенсионери на 1 обект; Беседа: 10 лв. за цялата група за 1 обект и др.

Бръшлян:

Килийно училище – 2 лв за възрастни, 1лв за учащи и пенсионери

музей на открито – 2 лв за възрастни, 1лв за учащи и пенсионери

Етнографска къща музей 200год - възр х 2 лв, у-щи и пенс х 1лв

седянка с участие на туристите – 90 лв за група(продържителност 40-50 минути)

Начин на плащане: 45лв при записване до 15 септември 2021 год. Доплащане до 207 септември 2021г.

Забележка:

* Местата за сядане в автобуса се определят по реда на записване и внесено капаро!

*Желаещите  да пътуват трябва да се съобразят с  противоепидемичните мерки – да носят със себе си маски и дезинфектант за лично ползване. 

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н не са вариант за преходи от този тип/.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.

При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Носете суха храна!

Лица над 69 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

ТУРОПЕРАТОРЪТ си запазва правото на промяна в цената и последователността на програмата по независещи от него причини!