Чудото в Сирия

ЧУДОТО В СИРИЯ

Съставил архимандрит Нектариос Серфес, Бойз (Boise), Айдахо, САЩ

      През декември 2004 г, гражданин на Саудитска Арабия, мюсюлманин, се яви пред няколко агенции да разкаже следният невероятен случай, който станал с него, и който променил живота му (този разказ се появи по телевизията, интернета, радио, и беше разпространен във вестници, списания и брошури в цяла Саудитска Арабия, Сирия, Палестина, и очевидно във всички съседни страни).

           Преди няколко години, този човек се оженил за много богата мюсюлманка, но стерилна (неплодна). Годините минавали, и въпреки всички техни усилия и значителни медицински разходи с много доктори, те останали бездетни. Родителите на мъжа му предложили да се ожени втори път, като запази първия си брак (тъй като местните закони позволяват до 4 едновременни (равностойни) брака).

           Въпреки, че му се изчерпало търпението, разтревожен и обезсърчен, той не приел родителския съвет, а по-скоро избрал да отиде на почивка с жена си в Сирия. Там те наели лимузина с шофьор, който да им служи като екскурзовод, за да ги разведе по забележителностите на цяла Сирия. По време на ваканцията, шофьорът забелязал, че двойката от Саудитска Арабия е налегната от горчилка, болка и скръб. Спечелвайки им доверието на двойката, шофьорът предпазливо ги попитал, защо изглеждат токова нещастно – да не би той да не ги развежда както трябва?

          Двойката доверила на шофьора, че извора на тяхното нещастие е неспособността да имат деца. Шофьорът, който също бил мюсюлманин, тогава им казал, че в Сирия християните, и по-специално православните християни, имат манастир наречен Пресвета Саиданя (арабска дума за Богородица), и че много хора, които не могат да имат деца, прибягват до Нейната чудотворна икона. Те отивали в манастира, там им давали да ядат от фитила на кандилото, което гори пред чудотворната икона. И тогава християнската “Мария” им давала според вярата им, това, което са си пожелали.

         Развълнувани, саудитеца и съпругата му помолили шофьори да ги откара до манастир “Саиданàя” до “Госпожата на християните” и казал: ако имаме дете, тогава ще се върна и ще ти дам 20 хиляди долара, а на манастира ще дам 80 хиляди долара. И така те отишли до манастира и направили това, което им казали. По-късно те се завърнали в родината си, и след време съпругата се оказала бременна. След няколко месеца тя родила очарователно момченце. Това наистина било чудо от Богородица.

        Веднага щом жена му родила, саудитецът поискал да се върне в Сирия да потвърди обещанията си, които направил. Преди да замине, той се обадил на същия шофьор да го помоли да го вземе от летище Дамаск. Но шофьора беше хитър и злонамерен, и той убедил двама приятели да отидат с него на летището, да вземат богатия саудитец, да му вземат парите и да го убият. И така, те взели богаташа от летището, и докато карали, той, не знаейки че те са планували да го убият, казал на приятелите на шофьора, че и на тях ще даде по 10 хиляди долара на всеки един.

       Тези хора, не им стигнало това, се отклонили от пътя за манастира и отишли в пустинно място, пристъпили към убийство на саудитеца, и му отрязали главата и другите части (ръце и крака) на тялото на парчета. Заслепени от страст и сломени от ужасния акт, който извършили току що, те сложили остатъците от човека в багажника на колата, вместо да ги оставят там. След като му задигнали парите, часовника и всичко, което имал, те продължили да търсят друго пустинно място да захвърлят останките.

        След това на националната магистрала, колата им се счупила и спрели по средата на пътя. Тримата мъже излезнали да установят защо двигателя блокирал. Тогава случаен минувач моторист спрял да им помогне, а те уплашени, че техният ужасен акт ще бъде разкрит, се престорили, че те не се нуждаят от помощ. Но когато моториста  тръгвал, той забелязал капене на кръв от задната част на автомобила, и той се обадил на полицията да проверят, защото ситуацията и тримата мъже изглеждали съмнителни. Полицията дошла и те видяли кръвтта под колата и на платното, затова те заповядали да бъде отворен багажника.

 А когато отворили багажника, я виж!, саудитеца сам станал, очевидно и изумително жив и в добро здраве, като им казал: “Току що тази ПРЕСВЕТА завърши шиенето на врата ми, ето тук (показвайки им областта около Адамовата ябълка), като преди това ми заши останалите части на тялото ми”. Като видяха това, тримата престъпници веднага си изгубили ума, като полудяли. Полицията им сложила белезници, и били отведени в приют за луди, тъй като престъпниците започнали да бълнуват, че не е възможно саудитеца, който те убили, обезглавили и нарязали, да бъде все още жив.

       Саудитеца отишъл в медицинска лаборатория да премине лекарски прегледи и медицински ревизори, които потвърдили и удостоверили, че зашиването е станало съвсем наскоро, като по този начин потвърдили чудната случка. Шевовете били, и все още са, очевидни. Щом саудитеца излязъл от багажника на колата, той изглеждал буквално като изфабрикуван (сглобен отново), към което той непрекъснато изповядвал, че Пресветата му събрала тялото и го възкресила с помощта на Сина си.

       Веднага след това, саудитеца се обадил на роднините си да дойдат в Сирия и всички отишли в манастира “Пресвета Саиданя”, и отправили молитви, възхвали и славословие, а вместо първоначалния дар от 80 хиляди долара (които били обещани), той дал 800 хиляди на Богородица.

 Днес, когато този мъж разказва подробностите от онова поразително чудо, той започва разказа си с “Когато бях мюсюлманин ми се случи това”, което показва, че той вече не е мюсюлманин, както и никой от неговото семейство.

 Чудото зашеметило с величествена изненада цялата Арабско-Мюсюлманска нация и целия Близък изток.

 8 юни 2005 г.